Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Због папирологије животи пацијената под знаком питања

rssBookmark and Share

Ниш 26.08.2012. Autor : J. Subin - Večernje Novosti |

Због истека уговора прекинута сарадња између КЦС и Клиничког центра Ниш што кочи операције срца на југу Србије. За годину и по дана оперисано око 300 најтежих болесника.

Због папирологије животи пацијената под знаком питања

ПАПИРОЛОГИЈА и договори могу да коштају живота скоро 200 пацијената који чекају на операцију срца у Нишу. Наиме, од пре три месеца, када је престао да важи уговор о сарадњи између Клиничког центра Србије и Клиничког центра Ниш, више се не раде кардиохируршке интервенције, а болесници су препуштени “чекању” , пишу Новости.

Сарадња између КЦС и КЦ Ниш прекинута је после годину и по дана, одлуком надлежних у београдском клиничком центру. Откад су почели да раде тимски, кардиохирурзи су оперисали 280 пацијената.

Сада је заустављен и менторски рад, па око 50 лекара нишког кардиохируршког тима не може да заврши обуку и оспособи се за самосталан посао. У Клиничком центру Србије, међутим, кажу да проблем на нивоу кардиохирургије на релацији Београд - Ниш не постоји, већ да је реч о систематском проблему.

- Нисмо успели да направимо бољи контакт са КЦС него сад, али ће у Министарству здравља морати да се договоре како даље - каже проф. др Борислав Каменов, директор Клиничког центра Ниш.

- Од наших средстава месечно смо одвајали више од милион динара за лекаре из Београда. Нико други то није финансирао. Њиховим доласком едуковали смо и наше лекаре, сестре и анестезиологе.

Док су долазили, више од 200 операција је урађено само на отвореном срцу. И тиме смо готово преполовили листу чекања.

Како каже др Каменов, постоје и друге установе с којима је могла да се успостави сарадња, али су они сматрали да је КЦС референтна кућа.

- Наши лекари нису завршили едукацију и било би неозбиљно да било шта започињемо сами. Сада се све одлаже и помера, а хитне пацијенте шаљемо у Београд - каже др Каменов.

Из Београда у Ниш сваког понедељка долазило је седморо кардиохирурга, за шта је КЦС добијао новац.

Иначе, изградња кардиохируршке клинике кошта 200 милиона динара, а радови су при крају. Како су нам рекли, део опреме је стигао, а прве операције би требало да буду урађене до краја године.

- Кардиохирурзи у Србији ангажовани су 100 одсто у оквиру свог сталног посла, како у КЦС, тако и у осталим кардиохируршким клиникама у нашој земљи - наводи се у саопштењу КЦС.

УСКОРО САСТАНАК

У Министарству здравља сматрају да пружање услуга из области кардиохирургије не може бити решено између здравствених установа: - Овај проблем захтева ангажовање и сагледавање ситуације, како од стране Министарства здравља, тако и осталих кардиохируршких центара у Србији. Крајем овог месеца биће одржан састанак са представницима свих центара у Србији.

Коментара: 0


#   Ниш   Београд   Борислав Каменов
@


 


[ Додај коментар ]





Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима