Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Инвазија доброг звука на Арсенал фесту

rssBookmark and Share

Крагујевац 26.06.2016. Саша Марковић Гидра

Аутентичност простора на коме је почивала најстарија српска индустрија је сада легло Инвазије доброг звука.

Инвазија доброг звука на Арсенал фесту

Има ли лепшег почетка неког фестивала за једног новинара, када те на вратима крагујевачког Дома омладине сачека хероина српске алтернативе Маја Цветковић (E play) и лично уручи Акредитацију фестивала. Њен широки осмех и речи добродошлице „где си бре, Гидра“, одмах те орасположе и дају неопходну подстрек и инспирацију за рад на Арсенал фестивалу.

У Дому омладине млади волонтери, млади нараштаји, љубазно те дочекају у амбијенту путујућег „ Рок музеја уживо“, који се овде преселио из Ниша 16. јуна и ту ће бити до краја фестивала. 

Мирис овогодишњег шестог по реду Арсенал феста осетио сам још у уторак 21. јуна поводом светског дана музике у Крагујевачком великом парку, када су поред неколико младих бендова наступили „Новембар“ из Ниша и Дејан Цукић, са својим спори ритам бендом.

Централни догадај се одиграва у срцу града на јединственом простору кога овдашни грађани називају Кнежев Арсенал.

У XIX веку ту се налазило највеће индустрикско предузеће у Србији - Тополивница, а данас је то центар културних и уметничких дешавања, тачније Арсенал феста.

Аутентичност простора на коме је почивала најстарија српска индустрија је сада легло Инвазије доброг звука. Организатори су се потрудили да програмом задовоље сваког посетиоца и да тако увећају број посетилаца којих је све више сваке године.

Овог пута част да отвори програм имао је хор VIVA VOX. Својим добро познатим обрадама страних хитова популарних светких бендова и сценским наступом на бини која им је својом величином апсолутно одговарала, доказали су да су пун погодак на Main stage.

У наставку вечери на Main stage наступили су Бајага и инструктори, са сетом добро познатих хитова и упадицама инструктора Жике у којима је певао пеме о шумадији. А затим, као главни бенд на Main stage наступа Skunk Anansie.

На другом Garden stage-у вече је отворио легендарни смаков бубњар Кепа и његов бенд, који са својом харизматичном певачицом одржава мит Смака, а затим је програм настављен гостовањем Игора Винцеа и нишке хип хоп комбинације Стерео Банане, која је својим наступом напунила Garden stage.

Онда на ред долази „крем“ српске алтернативе. На сцену први излази рехабилитовани и све активнији бенд "16 осам 23", који иза себе има свеже издат албум. Један сат после поноћи на сцену излази новосадски Обојени програм који је одушевио своје фанове сценским наступом са „ асталом на бини“. Овом приликом специјални гост бенда приликом извођена највећих хитова био је Дејан Вушетић Вуча, певач Darkwood dub-а. Програм је затворио Никола Врањковић, који је са старим хитовима бенда Блок аут затворио круг задовољства поштоваоца Garden stage-а

Друго вече фестивала почело је снажним топлим ветром, а за то време српски Дарко Рундек „Ничим изазван“ је отворио програм на Мејн стејџу. Била је то одлична предигра за Масима Савића, који је у својој публици имао читав спектар генерацијског низа, што је за мене лично представљало изненађење. 

Нешто пре поноћи на Мејн стејџ су изашли проверени рокери „Електрични оргазам“, који су својим сетом хитова полако припремали атмосферу за легендарни TOY  DOOLS.

У истом стилу наставио новосадски Atheist rap, а певач ДР ПОП је својим сталним изговарањем имена градова у Србији и региону између песама извршио прозивку својих фанова који су бенду указали поверење у срцу Шумадије (између осталог поздравио и Гидру из Алексинца, прим. редакције).

На Гарден стејџу програм је отворио хрватси панк бенд „Машинко“ који достојно следи пут Куд идијота, а одмах иза њих хероји домаће панк сцене KBO.

Програм су даље наставили Eyesburn и гости из мостара Zoster.

Инвазију и енергију доброг звука на гардену имао је част да смири Нено Белан хитовима Ђавола и песмама у каснијом фазом рада овог ријечког музичара, који је иначе први пут наступао у Крагујевцу.

Тачно у три после поноћи, енергија, инвазија звука на Гарден стејџу се враћају. Ако је неко дремнуо, или убедарио убрзо му је уследило „буђење“ за који је заслужан београдски алтернативнци „E play“.

Фротменка бенда Маја Цветковић са млађаном подршком у лику харизматичне Кике Јовановић, новим гитаристом Немањом и чудесним ритмовима бубњара Трута учинили су да крај другог дана фестивала заврши на прави начин, баш онакокако је и почео.

Сада већ легендарни „Диван дан“ морао је да доживи у цик зоре и свој БИС који је у потпуности „разбио“ ранораниоце на Гардену, а за узврат посетиоци су од бенда добили флашу Jack Daniels-а.

Непосредно при силаску са бине, Маја ме опет запита „где си бре, Гидра“, овог пута сам имао спреман одговор

– Не знам, ваљда сам ту где треба да будем, ваљда сад знам где сам дошао и где сам пошао. 

П.С. Циљ овог извештаја није набрајање и препричавање песама учесника фестивала, јер њихов репертоар је свима, мање више, добро познат. Хвала свим бендовима за однос, а пре свега поштовање према малим новинским редакцијама из унутрашњости наше земље.

Погледајте остале фотографије, Агенција Инфо-Г

Коментара: 0


#   Крагујевац   рок музика   Арсенал   Viva vox   Саша Марковић Гидра   фотографије   Ничим изазван   Масимо Савић   Atheist Rap   E-Play   Електрични оргазам         Дарко Рундек   хип хоп   Маја Цветковић
@MassimoSavic @eplayband @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима