Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Филмски сусрети: “Метакса“ за Ричарда Бартона

rssBookmark and Share

Ниш 29.08.2015. Б.Милтојевић, В.Новости, Јужна Србија Инфо

Сусрети глумаца у Нишу.
Фестивал је неговао праксу да скоро сваке године угости и глумце из иностранства.
Љубоморна супруга Елизабет Тејлор

Фото: Блиц
Фото: Блиц

Од почетка, нишки фестивал је неговао праксу да скоро сваке године угости и глумце из иностранства. Углавном су то били ствараоци из СССР-а или других социјалистичких земаља - Бугарске, Чехословачке, Румуније, а 1989. на позив Милене Дравић, тада уметничког директора смотре, гостовао је и славни Ерланд Јозефсон.

Међутим, 1971. године као гром из ведра неба одјекнула је вест да директно са снимања филма „Сутјеска“, са Жабљака, на сусрете долази прослављени (холивудски) глумачки пар - Елизабет Тејлор и Ричард Бартон.

Фото: Блиц

- Бартон, али и Елизабет Тејлор били су одлични глумци, добри другари. Али, Бартон је понекад претеривао. Био је посебно арогантан кад би мало више „цугнуо“. За промену требало је да их накратко „склонимо“ са Жабљака и одабрали смо нишки фестивал - испричао је Велимир - Бата Живојиновић.

Са Чилипа у Ниш стигли су специјално изнајмљеним авионом „Јата“, а у центар града превезени су најновијим моделом марке „мерцедес“, који је град изнајмио од Нишке банке. И апартман у тек саграђеном здању хотела „Амбасадор“ био је реновиран, проширен и прилагођен холивудским звездама.

Боравак у граду на Нишави почели су посетом Дуванској индустрији. Увече, на Летњој позорници поздравио их је тадашњи градоначелник Ниша Миодраг Апостоловић, а затим је дирекција смотре гостима уручила специјалне (почасне) фестивалске награде. Елизабет Тејлор је „Царицу Теодору“ поклонио Борис Дворник, а Бартону - „Цара Константина“ уручила је председница Жирија - Ана Карић.

Главну атракцију представљао је поноћни гала-коктел коме је је присуствовало око 1.500 званица. Ђорђе Стаменковић је тада био председник Организационог одбора смотре и у стопу пратио славни брачни пар, па нам је пре неколико година испричао и једну анегдоту везану за Бартонову „метаксу“ са седам звездица:

- Бартон није имао неке посебне прохтеве, али је од нас тражио да му обезбедимо „метаксу“, али искључиво ону са седем звездица. Ми смо неколико сати у граду организовали „потрагу“ за „метаксом“, са фамозних седам звездица, али, авај, пронашли смо боце са три и пет. Боце са седам - „ни од лека“. Сетим се ја да госту треба по сваку цену удовољити и телефонирам Уметничкој школи, који су, на флашу доцртали још две звездице.

Славни филмски пар град је напустио у недељу - 11. септембра. Сујетни и злобни људи су, касније, напали организациони одбор да су за њихово гостовање потрошили велике „паре од којих је град могао да живи неколико месеци“. Напади су били оштри, континуирани па је морао да реагује и Организациони одбор - следећим саопштењем:

„Најславнији глумачки пар света је заиста увеличао овогодишње Филмске сусрете. Нишом су, међутим, почеле да колају приче како је долазак филмских звезди град коштао чак сто милиона динара! И сад чаршија о томе распреда надугачко и нашироко. У тим причама, међутим, нема нимало истине. За боравак Елизабет Тејлор и Ричарда Бартона Ниш је потрошио тачно шест милиона и 350.000 динара. Од тога, три милиона и 350.000 динара наплатио је „Јат“ за специјални лет од Чилипа до Ниша, а око три милиона су коштале услоге „Србијатуриста“ за смештаје и пријеме познатих личности...“

ПОЉУБАЦ ЗА ЕСМУ
- НА вечерњем пријему, Тејлорову и Бартона забављала је и Есма Реџепова - прича нишки књижевник Видосав Петровић. - Када је лепа Есма стала и запевала како то сама она може и уме, Бартон ју је гутао и очима и ушима, док је Елизабета мирно слушала. Одушевљен, Бартон је, на крају, пришао Есми и пољубио је. Пружила јој је руку и Елизабета, али видно суздржана. Захвалан, директор Ђурковић пришао је Есми и рекао: - Видиш, пољубио те је један Ричард Бартон. И додао: - Могла је то и Елизабета, али... - Како да ме пољуби, кад га је грубо нагазила док ме је онако слушао и гледао - одбрусила му је Есма.

Коментара: 0


#   Ниш   глумци   брачни пар   Видосав Петровић   Филмски сусрети   Холивудске звезде   Ричард Бартон     Есма Реџепова
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима