Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Кафанске песме за добро расположење Прокупчана

rssBookmark and Share

Прокупље 06.12.2023. Јужна Србија Инфо

Пред великим бројем љубитеља кафанских песама, синоћ је у Дому културе, одржано традиционално вече кафанске песме. Уз пратњу оркестра Дома културе, наступило је десетак извођача, који су своју музичку каријеру стварали у Топлици, али су свакако постали познати и ван граница родног краја.

Фото: Град Прокупље
Фото: Град Прокупље

-Овај концерт сваке године изазове велику пажњу и интересовање публике, која је увек расположена да чује добру песму. Кроз овакве вечери негујемо традицију пре свега, али оне представљају и леп разлог за окупљање љубитеља музике и доброг расположења, и на сцени и у публици, рекли су у Дому културе.

Учесници ове вечери су се сложили да је кафана једна од најзначајнијих институција код Срба, где се народ опушта, па је баш тако било и синоћ на сцени прокупачког позоришта, весело и уз песму. Наступили су Љубомир Костић, Славиша Столић, Зарја Отовић, Бојан Јанчић, Ивица Илић, Милица Спасић, Нада Радовановић, Марија Симић, Иван Стојановић и Небојша Даниловић. Певали су познате народне песме, између осталих и „Како ми недостајеш“, „Није знала да је волим“, „Свирајте ноћас само за њу“, „Вино точим, а вино не пијем“, „Очи једне жене“, „Шта ће ми живот“, „Ја сам човек кафански“, „Та ока два“ и многе друге. На крају концерта сви заједно су отпевали песму „Из кафане пијан ја излазим“.

Кафанске песме су, баш као што и сам назив каже, настале у кафанама, где се народ највише окупљао. У њима су се писале песме и налазило надахнуће за њих. Прва кафана у Прокупљу била је „Рапоња“, а прва кафана на Балкану, настала је у Београду 1522. године.


#   Прокупље   кафана   Иван Стојановић   Љубомир Костић   народна музика   Дом културе Прокупље
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима