Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Легендрани филм Соје Јовановић "Поп Ћира и поп Спира" у НКЦ

rssBookmark and Share

Ниш 06.04.2022. Јужна Србија Инфо

У оквиру дугогодишњег пројекта А1 Кинотека, који заједнички реализују Југословенска кинотека и компанија А1 Србија, дигитално је рестаурирано још једно филмско остварење. Југословенски класик „Поп Ћира и поп Спира“ из 1957. године.

Легендрани филм Соје Јовановић "Поп Ћира и поп Спира" у НКЦ

Снимљен је према истоименом хумористичком роману Стевана Сремца, а у режији Софије Соје Јовановић наставља да „живи“ у новом сјају. Ово култно остварење од посебног је значајно за нашу културну баштину, јер је први играни филм у боји. Филм је режирала Соја Јовановић, прва српска редитељка дугометражних играних филмова, која је и награђена  Златном ареном на фестивалу у Пули.

„Поп Ћира и поп Спира“ снимљен у продукцији Авала филма остаје запамћен јер на хумористичан начин приказује живот у једном војвођанском селу. Радња филма одвија се у  животописном, идиличном месту, у ком живот сеоске елите, две поповске породице, тече мирно у међусобном разумевању и пријатељству. Раздор у ове две породице уноси долазак Петра Петровића, младог учитеља који може да се ожени ћерком само једног попа.

Овај филмски класик је 23. филм који је комплетно дигитално рестаурисан у одељењу за дигитализацију и дигиталну рестаурацију Архива Југословенске кинотеке у оквиру пројекта А1 Кинотека, који заједнички реализују Југословенска кинотека и компанија А1 Србија како би сачувала дела која су проглашена за културно добро од великог значаја.


#   Ниш   филм   Стеван Сремац   Нишки културни центар   ВИП моб. мрежа   Петра Петровић   Поп Ћира и поп Спира филм   Соја Јовановић   А1 моб. мрежа
@Vip_mobile @


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима