Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

“Вече севдаха“ у Нишу

rssBookmark and Share

Ниш 23.03.2023. Јужна Србија Инфо

“Вече севдаха“ одржаће се у четвртак 30. марта 2023. године, у Великој сали Нишког културног центра, са почетком у од 20 сати.

“Вече севдаха“ у Нишу

Улазнице, по цени од 500 динара могу се купити у књижари Нишког културног центра „Бранко Миљковић“ (Булевар др Зорана Ђинђића 37) од 13 до 20 сати и у књижари „Индиго“  (Обреновићева улица 39) од 8 до 20 сати.

Савда секстет основан је 2018. године у Нишу од стране професионалних музичара са намером да овдашњој публици приближи традиционалну музику на један посве другачији и модернији начин. Аранжмани познатих севдалинки овог нишког састава, а и традиционалне музике са простора Косова, Македоније, Босне, једном речју Балкана, обилују утицајима џеза, поп и класичне музике, и представљају аутентичан израз уметничке слободе. Музички спектар заснован на синтези традиционалног и модерног ставља фокус на севдах, који порекло води од арапске речи савда (отуда и име бенда), што означава „црну жуч“ која је у античкој медицини била позната као једна од четири телесне течности за које се веровало да су контролисале људска осећања и емоције. С друге стране, према Вујаклији, севдах једноставно означава љубав, љубавну чежњу и страст. Тиме је прожета музика Савда сеxтета, чији састав чине: Бојан Виденовић (аранжер/обрада/клавир), Бојан Младеновић (хармоника), Милош Мијатовић (кларинет), Владан Караџов (бас, контрабас), Милош Војводић (бубањ, перкусије) и Јована Ђорђевић (вокални извођач). Сви аранжмани су рађени у сарадњи са члановима секстета.


#   Ниш   Нишки културни центар   Милош Мијатовић   народна музика   Бранко Миљковић   севдах
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима