Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Нова дрога сто пута јача од марихуане, на улицама Србије

rssBookmark and Share

Ниш 10.05.2019. РТС, Јужна Србија Инфо

У Србији се појавила нова дрога. Реч је о психоактивној супстанци сто пута јачој од марихуане. Комисија за борбу против дрога предлаже оштрије казне за дилере, преноси РТС. У Нишу отворен центар за лечење зависности малолетника на Клиници за психијатрију.

Фото: РТС
Фото: РТС

Ефекти синтетских канабиноида су слични марихуани, али имају преко 100 пута јаче дејство и запажају се десетак минута после узимања. Од црвенила очију и коњуктивитиса, убрзаног пулса, сувоће уста, промена расположења и перцепције.

Ефекат дроге је у континуитету шест сати, а последице се осећају и наредних дана. Коришћење тих супстанци у свету је повезано са повећањем броја смртних случајева али и самоубиства.

Јелена Јанковић из Комисије за борбу против дрога Министарства здравља каже да се ради на стављању ове нове суспстанце на листу психоактивних супстанци.

"Има велики ризик од срчаног удара, престанка рада бубрега, проблема са дисањем. Не знамо који је тачан назив на улици јер има преко 600 назива. Најчешће су то пријемчива имена попут 'јагоде', 'блади мери' и слично, а важно је знати да само конзумирање може да изазове веома опасне последице по здравље", наглашава Јанковићева.

Строже казне за дилере 

Старосна граница започињања конзумирања дрога све је нижа а некада и само једно узимање може да буде фатално. Због тога је министар здравља предложио пооштравање казнене политике за оне који продају дрогу малолетницима.

"Ново је да je Министарство здравља поднело иницијативу Министарству правде  да се у кривични законик унесу нове одредбе које се тичу пре свега лица која продају дрогу малолетним лицима и да те казне буду знатно веће од 5 до 15 година. Уколико се у кафићима, јавним просторима омогући уживање на било који начин казна ће бити од две до 10 година. Нова одредба односи се на поседовање великих количина дрога која предвића казну од три до 10 година", навела је Јанковићева.

Комисије за борбу против дрога постоји готово годину дана и за то време су одржана бројна предавња, трибине и медијске кампање.

"Главни задатак комисије је да се што већи број деце едукује и за овај период нашу едукацију је прошло 36.000 деце, 7.000 настаника и 3.000 родитеља", навела је Јанковићева.

Када је реч о помоћи у лечењу зависности код малолетника отворени су центри при клиникама за психијатрију у Новом Саду, Нишу и Крагујевци као и при општој болници у Лесковцу.

Коментара: 0


#   Ниш   Клинички центар Ниш   дрога   марихуана   психијатрија   Министарство здравља   малолетници   Јелена јанковић   кривични законик
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима