Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Родитељи неће да вакцинишу децу

rssBookmark and Share

Ниш 24.09.2015. Н.М., Вечерње Новости

Ниш има 1.500 доза ММР вакцина, али је око 50 одсто малишана и даље незаштићено. Тренутно је 200 заражених малим богињама.
Прети и дечја парализа.

Родитељи неће да вакцинишу децу

ИАКО су епидемиолози пре неколико дана упозорили да се са јесењим данима може очекивати "експлозија" заразе малих богиња, посебно на југу Србије, а да је ММР вакцина тренутно дефицитарна у многим здравственим установама, у граду на Нишави ситуација је посве другачија. Вакцине има у довољним количинама, али је, према речима надлежних, број оних који желе да је приме поражавујуће мали.
У највећој установи примарне здравствене заштите на Балкану, Дому здравља, тренутно има свих ампулираних лекова, па и вакцина. Ситуација је више него редовна, потврдили су у руководству ове установе. Како наводе, сарадња Дома здравља и службе за јавне набавке са Институтом за јавно здравље је одлична.

- Имамо нешто више од 1.500 доза ММР вакцине у нашем Дому здравља, и да је то сасвим довољна количина да можемо чак и да позајмимо другим установама уколико треба. Али, апеловао бих на родитеље да поштују програм вакцинације и здравље своје деце, и да их редовно доводе да примају дозе - каже др Милорад Јеркан, директор Дома здравља. - И ситуација са петовалентном "пентаксим" вакцином, која се раније плаћала, сасвим је редовна. Остаје само да проради свест код наших суграђана.

Према последњим подацима епидемиолошке службе, Ниш тренутно, са бројем од преко 200 оболелих од почетка епидемије малих богиња, предњачи у односу на друге градове. Обухват деце која се вакцинише од те болести изузетно је низак, и износи свега око 50 одсто.

- Тренутно имамо спорадичне случајеве оболевања од малих богиња зато што вирусу не одговара лепо време, међутим, крајем октобра и током новембра очекује нас права епидемија - рекао је Зоран Величковић, епидемиолог. Он упозорава да микроби могу да заразе и одрасле, тако да се може очекивати да ће од малих богиња оболети сви они који су осетљиви.

"ОЗЛОГЛАШЕНО" ЦЕПИВО

СТРУЧЊАЦИ подсећају да је ММР вакцина, која је због разних противника на друштвеним мрежама озлоглашена, врло битна и у борби против дечје парализе. Ова болест има велике шансе да доспе и на наше подручје због миграција становништва из земаља захваћених ратом. Осим родитеља, епидемиолози криве и лекаре који одлажу деци вакцинације или саветују да се иста не прими.

ПРОЦЕНАТ

ПРЕМА званичним подацима, за разлику од Ниша, проценат вакцинисаних на нивоу целе земље износи готово дупло, чак 95 одсто.


#   Ниш   Дом здравља   деца   родитељи   Милорад Јеркан   Зоран Величковић   вакцинација   јавне набавке
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима