Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Да ли предстоји увођење нових мера због короне?! Најнестабилније у Врању

rssBookmark and Share

Врање 22.06.2020. Јужна Србија Инфо

Епидемиолошка ситуација у целој земљи је нестабилна, оцењује за РТС епидемиолог Бранислав Тиодоровић.

Да ли предстоји увођење нових мера због короне?! Најнестабилније у Врању

Најнестабилније је у Врању, неповољно је у Београду после, како каже, масовних окупљања на спортским догађајима и слављима, затим у Новом Пазару и Тутину. У Србији 96 новопозитивних. један пацијент преминуо.

Рестриктивне мере ипак, не треба поново уводити, сматра Тиодоровић.

Републички кризни штаб за праћење епидемије ће, како сазнајемо, заседати сутра.

Непоштовање основних мера условљава нестабилну епидемиолошку ситуацију, највише у Београду, Новом Пазару и Тутину, Врању, где је 78 пацијената хоспитализовано, а на последњем тестирању позитивна је била 21 особа.

"Од ових 21 новооболелих, који су регистровани, значајан је број са упалама плућа. Дакле, коронавирус је поново показао своје озбиљније лице у овој ситуацији и због тога сви ми морамо да будемо свеснији и савеснији", поручује Слађан Станковић, епидемиолог Завода за јавно здравље у Врању.

И у Крагујевцу и шумадијским општинама повећава се број заражених. У Клиничком центру у Крагујевцу од 43, 12 пацијената је на респиратору.

"Тренутно је ситуација таква да је број оболелих јако велики, јако је тешко пратити све контакте, људи који су били у близини и то чини наш посао још тежим. Зато се трудимо свим силама да ситуацију држимо под контролом", напомиње др Предраг Делић, епидемиолог из Крагујевца.

Од почетка пандемије коронавируса у општини Брус заражена је 41 особа, али се број последњих дана повећава.

"У изолацији се налази тренутно 139 лица, 11 позитивних лица су из фирме ‘Модитал‘. Од почетка пандемије у ковид амбуланти Брус узето је 160 сувих брисева, од тога је 29 са позитивним резулатима", напомиње Јасмина Савић, заменик председника општине Брус.

Да ли ће бити уведене рерстриктивне мере?

"Ако би били апсолутно одговорни према себи и другима око нас, не. Ако нисмо, онда треба поставити питање да ли у градовима где је већи ризик морају да се спроводе додатне мере, ограничење окупљања, спортске активности и слично", истиче Тиодоровић.

Епидемиолози кажу да се старији и даље придржавају прописаних мера али да су млади људи преносиоци а да тога нису свесни. Вирус, кажу, није слабији него што је био.

"Вирус није ослабио него је мањи број оних који могу да га преносе. Кад имате ту ситуацију, онда је и мањи оболелих. Имамо таласић иза неких догађаја, нису то само утакмице, већ и мали скупови у затвореном простору", указује Тиодоровић.

Републички кризни штаб за праћење епидемије ће, како сазнајемо, заседати сутра.


#   Врање   Бранислав Тиодоровић   кризни штаб   Коронавирус
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима