Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Divlje svinje haraju na jugu Srbije, lokalno stanovništvo u strahu

rssBookmark and Share

Vladičin Han 04.07.2019. Alo, Jug Media

Stanovnici rubnih predela opštine Vladičin han nekoliko godina nemaju mira divljih životinja, koje često u čoporima dolaze da traže hranu.

Divlje svinje haraju na jugu Srbije, lokalno stanovništvo u strahu

Malobrojni stanovnici u brdsko planinskom području opštine Vladičin Han već nekoliko godina nemaju mira od divljih svinja koje u čoporima u nedostatku hrane, dolaze do samih domaćinstava i uništavaju gotovo sve od poljoprivrednih kultura, preoranih zasada voćaka i povrtnjaka do retkih žitarica, jedino zaobilaze luk.

Meštani, uglavnom u samačkim staračkim domaćinstvima, još malo pa će i leti, kao što je slučaj u zimskom periodu, sa strahom izlaziti iz kuća.

Tako je nedavno u Beliševu, selu na rubu sa vranjskom opštinom, ova divljač uništila više zasada krompira. Neki od njih su slučaj prijavili lokalnom udruženju lovaca, ali kako tek na jesen počinje lovna sezona, od toga neće biti koristi.

Malobrojni stanovnici Beliševa, ali i mnogih drugih sela u brdsko planinskom delu, naredne godine će dobro razmisliti pre nego li zasade nešto. To važi i za one koji imaju zemljšte u selima, a žive u nekom od susednih gradova, jer ako se broj ove divljači ne smanji, sigurno neće uzalud ulagati u sadnju.

Komentara: 0


#   Vladičin Han   poljoprivreda   životinje   divlje svinje   divljač
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima