Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

"Ratni put Moravske divizije 1914-1918" u Galeriji RTS-a

rssBookmark and Share

Leskovac 06.09.2018. Južna Srbija Info

Izložba Narodnog muzeja Leskovac "Ratni put Moravske divizije 1914-1918", autora Mire Ninošević i Veroljuba Trajkovića, danas je svečano otvorena u prepunoj Galeriji RTS-a u Beogradu.

"Ratni put Moravske divizije 1914-1918" u Galeriji RTS-a

Izložbi je prisustvovao i ambasador Francuske, Frederiko Mondolini.

“Ratni put Moravske divizije 1914-1918“ je izložba posvećena stogodišnjici Velikog rata, našim precima, ratnicima sa teritorije jugoistočne Srbije, pobednicima u borbi za slobodu. O Moravskoj diviziji znamo malo, srpska istoriografija nije mnogo pisala o njoj, što je autorima ove izložbe dalo podstreka da baš oni, 100 godina posle završetka Prvog svetskog rata, istraže i muzeološkim sredstvima prikažu njen ratni put.

"Život i boravak vojnika Moravske divizije na Solunskom frontu predstavljen je originalnim fotografijama, dokumentima, dopisnim kartama, razglednicama, ratnim dnevnicima, beleškama i memoarima", rekao je na otvaranju Goran Cvetanović, gradonačelnik Leskovca.

Mondolini se zahvalio na pozivu za prisustvo izložbi i istakao da je izuzetno srećan što ima priliku da prisustvuje obeležavanju stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata.

Izložba “Ratni put Moravske divizije 1914-1918“ priređena je u okviru državnog programa Republike Srbije, a povodom obeležavanja stogodišnjice od kraja Velikog rata i uz podršku Ministarstva kulture i informisanja..

Izložba će u galeriji RTS-a biti otvorena od danas 5. do 30. septembra.


#   Leskovac   Goran Cvetanović   RTS   prvi svetski rat   Narodni muzej Leskovac   Moravska divizija
@CvetanovicG @rts_vesti @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima