Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

S one strane procepa: "Pavle Vuisić" Lazaru Ristovskom

rssBookmark and Share

22.08.2016. S.S Južna Srbija Info

Druge festivalske večeri na Letnjoj pozornici u Nišu prikazani su filmovi „S one strane“ i „Procep“. Za ulogu Žarka u filmu „S one strane“ Lazar Ristovski proglašen je glumcem druge festivalske večeri

Foto: Južna Srbija
Foto: Južna Srbija

Večeras su na programu Filmskih susreta filmovi „Dobra žena“ i „Pored mene“, međutim gde će se te projekcije održati u slučaju najavljene kiše, znaće se tek posle 17 sati. 

Današnjoj konferenciji za novinare u Oficirskom domu u Nišu nije prisustvovao veliki broj protagonista sinoć prikazanih filmova. Organizatori kažu da je razlog tome što su oba filma koprodukcije i da budžet niških Filmskih susreta nije toliko veliki da bi pokrio putne troškove glumaca iz inostranstva.

Film „S one strane“ je srpsko - hrvatska koprodukcija u kome glavne uloge tumače Ksenija Marinković i Lazar Ristovski. Film je drama, „priča o pustoši“ koji donosi rat.

Oficir JNA optužen je za ratne zločine u Hrvatskoj, a njegova porodica prekida kontakt sa njim i  seli se u Zagreb u nameri da počne život bez „porodičnog tereta“.  Drama počinje kada se oficir, nakon odležane zatvorske kazne, vrati iz Haga u Beograd.

Budući da je u filmu i glumac i  koproducent, Lazar Ristovski je bio jedini predstavnik ovog filma čiju režiju potpisuje hrvatski reditelj Zrinko Ogresta. O ulozi Žarka kaže da je bila specifična i teška jer se u pola filma pojavljuje samo glasom:

„Dobro je što je produkcija zakupila dva stana, jedan do drugog, pa smo Ksenija Marinković i ja lakše igrali telefonske scene, jer su se snimale paralelno. Dugo sam razmišljao da li da prihvatim tu ulogu, činilo mi se da nije bilo dovoljno „mesa“ za mene. Ispalo je dobro. Većinom sam radio bez preciznih rediteljskih usputstava, intuitivno“, rekao je poznati glumac.

Za ulogu Žarka u ovom filmu, Ristovski je proglašen glumcem i druge festivalske večeri. Na ovu vest reagovao je spontano:

„Nemojte više sa nagradama, molim vas. Konačno je došlo mojih pet minuta. To samo znači da puno radim. Nikada nisam bežao od posla, a kada nije bilo uloga, nalazio sam ih sam“, rekao je Lazar Ristovski.

Ristovski je za ulogu mašinovođe Ilije  u filmu „Dnevnik mašinovođe“ proglašen  i glumcem prve festivalske večeri, što znači da sa znatnom prednošću nad ostalim glumcima ulazi u trku za nagradu publike. 

Naučno fantastični horor film „Procep“ je takođe imao samo jednog predstavnika, Milana Todrovića koproducenta. Ovaj film reditelja  Dejana Zečevića je južnokoreansko- slovenačko- srpska koprodukcija, a Todorović kaže da su producenti sami našli njega.

„Nakon filma „Mamula“, koji je takođe horor film,  javili su se i Slovenci i Južno Koreanci koji su izrazili želju da učestvuju u našem sledećem filmskom projektu i tako je došlo do saradnje, rekao je Todorović u Nišu. 

Naime, film „Procep“ je sniman u bivšoj fabrici svile u Pančevu - Srbija, a dobio je nagradu na festivalu u Sopotu, takođe u Srbiji za najbolji zvuk.

Večeras su na programu dva filma: „Dobra žena“, rediteljski debi Mirjane Karanović u kome igra i glavnu ulogu i „Pored mene“ u režiji Stevana Filipovića. Ranije je, zbog vetra i pada temperature, prateći program koji vodi glumac Desimir Stanojević „Tačno u podne“, preseljen u prostorije Festivaskog centra. Po najavama meterologa, večeras će u Nišu padati kiša, a organizatori će mesto projekcije večerašnjih filmova saopštiti posle 17 sati.


#   film   Laza Ristovski   oficirski dom   Filmski susreti   nagrada Pavle Vuisić   Lazar Ristovski     Desimir Stanojević
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima