Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Danas tačno u podne maturanti plešu: 15. maturantska parada u Nišu

rssBookmark and Share

Niš 16.05.2019. Južna Srbija Info

17. maja, tačno u podne, maturanti Srbije će još jednom zaplesati u gradovima Srbije i na najbolji način, uz Štrausa, obeležiti kraj srednje škole. Pokrovitelj manifestacije je Grad Niš. European Quadrille Dance Festival – Maturantski ples 2019.

Foto: Južna Srbija
Foto: Južna Srbija

Počeci Maturantske parade datiraju 2001. godine, kada je na jednoj lokaciji plesalo 3.128 registrovanih maturanata, u tada eksperimentalnom projektu koji je osmislio Tomaž Ambrož iz Ljubljane - PŠ Urška.Narančaste i crne majice, beli kišobrani i pištaljke, već tada postaju zaštitni znak manifestacije. Sledeće godine ovom projektu se pridružuje Plesni savez Slovenije, Maturantska parada se širi u gradove Slovenije i održava na deset lokacija, sa 8.512 učesnika!

Srbija se priključuje 2005. godine. Kraljevo, Niš, Beograd, Novi Sad, Pirot, Pančevo. Od 2008. Pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo omladine i sporta. Te godine je, uz prethodne pripreme, sa maturantima Beograda plesala ministarka omladine i sporta Snežana Samardžić Marković, a u Nišu se jedan predsednik opštine pridružio plesu!

Iste godine je, po peti put oboren Ginisov rekord kao najveći sinhronizovani ples na svetu sa ukupno 32.344 učesnika.

Danas je Maturantska parada medjunarodni i najpopularniji omladinski projekat u regionu.U Srbiji se održava na preko 50 lokacija uz pokrovoteljstvo gradskih i opštinskih uprava, KZM koje su i organizatori manifestacije! Ukupno 11.220 registrovanih učesnika i 2.805 plesnih „četvorki“ 

Signal će biti emitovan putem Radio Salomona i maturante u sedam zemalja regiona povezaće GAUDEAMUS, FANFARE, 1.,2.,3. I ČETVRTA SLIKA Štrausove oprete Slepi Miš. U Srbiji na kraju Užičko kolo i trubači. 

Komentara: 0


#   Niš   Snežana Samardžić Marković   predsednik opštine   maturanti   Novi Sad   paradajz   maturski ples
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima