Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Kraj detinjstva i početak zrelog doba: Uz Štrausov kadril održan maturantski ples

rssBookmark and Share

Niš 17.05.2019. Južna Srbija Info

Danas, tačno u podne, maturanti u Nišu i većini gradova Srbije zaplesali su na najbolji način, uz Štrausa i obeležiti kraj srednje škole. Pokrovitelj manifestacije je Grad Niš. European Quadrille Dance Festival – Maturantski ples 2019.

Foto: Nj.P. Južna Srbija
Foto: Nj.P. Južna Srbija

Počeci Maturantske parade datiraju 2001. godine, kada je na jednoj lokaciji plesalo 3.128 registrovanih maturanata, u tada eksperimentalnom projektu koji je osmislio Tomaž Ambrož iz Ljubljane - PŠ Urška.Narančaste i crne majice, beli kišobrani i pištaljke, već tada postaju zaštitni znak manifestacije. Sledeće godine ovom projektu se pridružuje Plesni savez Slovenije, Maturantska parada se širi u gradove Slovenije i održava na deset lokacija, sa 8.512 učesnika!

Srbija se priključuje 2005. godine. Kraljevo, Niš, Beograd, Novi Sad, Pirot, Pančevo. Od 2008. Pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo omladine i sporta. Te godine je, uz prethodne pripreme, sa maturantima Beograda plesala ministarka omladine i sporta Snežana Samardžić Marković, a u Nišu se jedan predsednik opštine pridružio plesu!

Iste godine je, po peti put oboren Ginisov rekord kao najveći sinhronizovani ples na svetu sa ukupno 32.344 učesnika.

Danas je Maturantska parada međunarodni i najpopularniji omladinski projekat u regionu.U Srbiji se održava na preko 50 lokacija uz pokrovoteljstvo gradskih i opštinskih uprava, KZM koje su i organizatori manifestacije! Ukupno 11.220 registrovanih učesnika i 2.805 plesnih „četvorki“ 

Signal je biti emitovan putem Radio Salomona i maturante u sedam zemalja regiona povezao je GAUDEAMUS, FANFARE, 1.,2.,3. I ČETVRTA SLIKA Štrausove oprete Slepi Miš.

U Srbiji je na kraju svirano Užičko kolo uz trubače.

Komentara: 0


#   Niš   Snežana Samardžić Marković   predsednik opštine   Novi Sad   maturski ples
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima