Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Od nezaboravnog iskustva do dobre zarade

Bookmark and Share

08.02.2018. Nikola Stojanović

Putovanje za pamćenje i zarada nikako ne idu jedno sa drugim, zar ne? Kada se pomisli na neko putovanje, tu se podrazumeva i da se potroši novac na aranžman, katru, smeštaj, hranu i ostale troškove i svakome putovanje isprazni džep.
Međutim, studenti imaju priliku da proputuju, vide malo drugačijeg sveta i da pritom zarade novac uz program Work and Travel. Doduše, nije da sad se samo spakuju i odlaze na put, bez imalo troškova.

Od nezaboravnog iskustva do dobre zarade

Ukoliko niste imali priliku da se upoznate sa programom Work and Travel, onda bi trebalo da znate da su posredničke agencije važne kada je odlazak na privremeni rad u Ameriku u pitanju. Naime, agencije obezbeđuju poslodavca, smeštaj i dobijanje vize, a da bi vam sve to omogućili morate da im platite. Naravno, vi morate nešto da uložite da biste nešto i zaadili. To je takozvani početni capital koji bi trebalo da imate ako planirate da odete na kulturnu razmenu u Sjedinjene Američke Države. 

Priliku da oprobaju svoje sposobnosti i ispitaju svoju snalažljivost imaju studenti starosti do 28 godina. Ukoliko se odlučite na ovaj korak, treba da znate da putujete na 5 meseci u SAD i tamo ćete imati priliku da radite i putujete. Malo ćete da zaradite, a malo i turistički da obiđete zemlju o kojoj ste možda sanjali. 

Work and Travel program studentima nudi priliku da se zaposle u restoranima, kafićima, hotelima, prodavnicama i marketima, ali i u odmaralištima i hostelima. Većima studenata kada ode na posao, u skladu sa svojim radnim zadacima i odgovornosti, pokušaju da nađu i dodatni posao kako bi više novca zaradili. Preporuka je da se opredelite za manja turistička mesta kako biste imali dovoljno slobodnog vremena ili za drugi posao ili za sebe. Ako izaberete mesto koje je popularno, veći obim posla ćete morati da obavljate, a ujedno će vam i trebati više vremena za odmor, pa tako vam neće biti do dodatne zarade. Sve relevantne informacije vezane za program Work and Travel možete pronaći na sajtu Ideas.

Najveći san – Put u SAD

Za mnoge je odlazak u Ameriku najveći san, jer nije baš lako odlučiti se na putovanje preko okeana. Daleko od porodice i kuće, daleko od prijatelja i momka ili devojke, a opet tamo gde ste možda baš želeli da odete. Treba iskoristiti šansu koju Work and Travel pruža, jer ćete doživeti nezaboravno iskustvo, a ujedno i osamostaliti se i biti prinuđeni da se sami snalazite u nepoznatoj zemlji sa drugačijim ljudima i načinom života. Nije da ćete baš za sve morati da se snalazite, jer će vam biti obezbeđen smeštaj i posao, ali komunikacija sa kolegama i klijentima prilika je da se pokažete na radnom mestu.

Možda vam u početku neće biti jasno šta vam je kolega promrmljao na ne baš tečnom engleskom jeziku, jer je i on student koji je došao na razmenu, ali vremenom ćete se uhodati i neće biti problema u sporazumevanju. Ve su to neke početne poteškoće koje se dešavaju i na svakom drugom poslu, samo je razlika u tome što ne komunicirate na maternjem jeziku i kolege nisu iste nacionalnosti, a posao je kao i svaki drugi. Zato, polako i strpljivo, jer Work and Travel program i treba da bude prilika da naučite na samo o drugima, već i o sebi.

Komentara: 0


#   zarada  putovanje  work and travel
@
[ Dodaj komentar ]