Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Nišlijka Romina Herodek, jedna od najtalentovanijih sportistkinja

rssBookmark and Share

10.03.2015. Sportska strana Juga

Jedna od najboljih sportistkinja svoje generacije, Nišlijka Romina Herodek još uvek neodlučna kao vanserijiski talenat za gimnastiku ili ples.

Nišlijka Romina Herodek, jedna od najtalentovanijih sportistkinja

U bazen je ušla 21.og dana po rođenju, u gimnastici je prve korake načinila kada je imala samo pet i po godina, u atletici je od prvih školskih dana, u skijanju je prema oceni stručnjaka izuzetan potencijal, za akrobatiku na konju malo ko zna, ali je i tamo izuzetno atraktivna i zapažena, sa klizaljkama i na ledu, kao da je odrasla, prošlog leta je poželela da leti paraglajdingom i sve zasenila, kada uđe u bazen iznudi uzdahe stručnjaka koji bi da se ona u potpunosti posveti plivanju.

Onda je krenula na časove plesa, čula za oficijelna takmičenja i rešila da se i tu oproba i dokaže, jer sportski pa i svaki drugi ples, samo je za neupućene -laka priča.

Takmiči se za GK Niš, niko joj ne spori talenat, ali nikako da odgovorni u klubu isprate potrebu za boljim stručnim radom. Na neverovatan način spaja muziku i pokrete, u trenucima nadahnuća promeni deo koreografije ili vežbe na parteru, kao novoj članici URBAN DENS STUDIO u Nišu, sama odlučuje o kostimima, opremi, bojama i detaljima. Posle samo nekoliko nastupa naumila je da stigne ne samo do titule državnog prvaka (juna meseca će biti održano u Nišu), već i da napreduje na Svetskoj listi. A da može podseća njen prvi nastup na Svetskom prvenstvu u Pragu, prošle godine.

- U Kragujevcu sam u takmičenju seniorki (kao najmlađa) osvojila 3. mesto i stekla pravo nastupa na SP. Moja porodica je finansirala ne samo pripreme,  već i boravak u Pragu gde sam u konkurenciji 50 takmičarki, sa najmanje desetogodišnjim iskustvom i treningom, osvojila 35. mesto.

Sa samo četiri meseca rada sa Marijom Stanković, koja mi je odabrala koreografiju, pokazala sam da vredim. Danas, kada brigu o meni zbog objektivnih okolnosti vodi novi koreograf, trener i sudija Aleksandra Spasić iz Novog Sada verujem da ću ostvariti više. U svemu što radim, u svakom sportu za koji ocenim da imam potencijal, težim samo najboljem, najvišem, najvrednijem- po godinama devojčica, učenica druge godine Gimnazije "9.maj" u Nišu, Romina ostavlja utisak zrele sportistkinje i devojke koja priznaje samo pobede i prestižna priznanja.

Svestranost je prelepa osobina, kažu da svi leptiri imaju krila da lete, ali retki i lepotu kakvu samo priroda može da osmisli. Pa gde će i sme li se pitati za sportski put kojim će Romina Herodek poleteti i njime postojano ići, tražeći samo u određenom sportu najbolje i težeći najvišim vrhovima. Šta je to što je baš ispunjava, mobiliše, obavezuje na rad i treninge, napore i odricanja. Zrelost joj se, uprkos samo 16 godina života, ne može osporiti. Genetsko nasleđe takođe: kćerka je nekada sjajne niške sportiskinje, a sada profesora na FSFV u Nišu, dr Katarine Herodek i nekada vrhunskog sportiste i vaterpolo internacionalca Tibora Herodeka.

Ne odbija ni jedan poziv da brani sportski autoritet svoje škole (plivanje, gimnastika, atletika), ne živi od priznanja da je sportistkinja generacije koju će malo ko nadmašiti, i ne samo u Nišu, smetaju joj prekidi u gimnastičkom treningu, ali Bog i dobro upućeni u prilike u GK Niš, znaju kako - "dete nije krivo, zbog neslaganja odraslih". Sigurna je za sada samo u izboru životnog poziva: studiraće na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja. Njen nemiran, znatiželjan, istraživački duh i prirodna potreba da se oproba u svakoj aktivnosti koja joj je naizgled ili po sadržaju privlačna i prijatna, sada je drže u pripremama da se najpre kvalifikuje (predstoje tri kontrolna takmičenja) za državno prvenstvo i tada pokaže da li vredi više od prošlogodišnjih rezultata.

- Ples je sjajan izbor za sve devojke, naravno da se treba opredeliti za rad u dobro organizovanom klubu, kakvih srećom ima sve više. Ples i muzika čine ljude bogatijim i srećnijim, nego što to mogu neke druge sportske, zabavne ili rekreativne aktivnosti. Volela bih da naredno državno prvenstvo u ŠOUDENS u Nišu, u organizaciji Srpske plesne asocijacije poveća interesovanje i pridobije simpatije mlađih generacija da sebe potraže i dokažu u bilo kojoj vrsti plesa - sportsko čudo od devojke, Romina Herodek, sve će učiniti da svojim rezultatima, nastupom u medijima i svekolikim uticajem na sportski život u rodnom gradu omasovi sportski pokret i usmeri mnoge neodlučne dečake i devojčice školskog uzrasta da se potraže u bilo kojoj sportskoj aktivnosti, a pre svega u gimnastici i plesu, prema kojima i sama gaji najsnažnije emocije.


#   sport   plivanje   gimnastika   uspeh       talenat   karijera   Državno prvenstvo
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima