Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Prva superligaška pobeda košarkaša Konstantina u ovoj sezoni

rssBookmark and Share

11.05.2016.

Prva superligaška pobeda Konstantina u ovoj sezoni.
U prelepoj utakmici, koja je obilovala sjajnim potezima, Nišlije su u svemu nadvisile Čačane i revanširale im se za poraze u Košarkaškoj ligi Srbije.

Prva superligaška pobeda košarkaša Konstantina u ovoj sezoni

Cvetkovićev tim demonstrirao je odličnu odbranu, naročito na fenomenalnom Avramoviću, Đorđević je jednostavno briljirao, bilo ga je svuda, na svim delovima terena, sjajan debi pred Nišlijama imao je Milan Milovanović, koji je pokazao da je veliko pojačanje, a Danilo Tasić je još jednom prikazao svoj raskošan repertoar i talenat kojim raspolaže. No, zaista svi u niškom timu zaslužuju sve čestitke, a podatak da Borac nijednom nije bio ni blizu vođstva, dovoljno govori…

Silovito je startovao Konstantin. Željan igre na svom debiju pred Nišlijama, Milan Milovanović je na početku utakmice radio šta je hteo. Skakao, zagrađivao u bloku, pivotirao i, naravno, pogađao. Za manje od dva minuta, trojkom Gudžića, te poenima svog novog startnog centra, ali i sjajnom odbranom, Konstantin je poveo 7:0, pa je Raško Bojić bio prinuđen da zatraži tajmaut u ranoj fazi utakmice. No, Nišlije nisu popuštale. Tasić je, nakon što je dobio upotrebljive lopte, vezao dva „zicera“, za 11:0, a tek onda je Stanojević dao prve poene za Borac. Cvetković je čestim izmenama održavao visok ritam u odbrani, Avramović je dobro čuvan, Nišlije su sjajnim šutem održavale desetak poena prednosti, na isteku prve četvrtine bilo je 27:18. Konstantin je imao procenat šuta iz igre – 73%.

Nastavile su Nišlije sa fenomenalnom odbranom, gosti su naterani na teške šuteve, pa su kontrom Babovića i poenima Ostojića pod košem domaći poveli 31:18. Borac je uzvratio serijom 5:0, a prazne minute Nišlija u napadu prekinuli su sjajnom akcijom Đorđević i Gudžić, posle čega je povratnik iz Bosne pogodio za 39:25 i novi tajmaut Raška Bojića. Međutim, nastavio je Konstantin da melje, Đorđević se rastrčao u kontri, a Avramović je i dalje bio pod ključem. Tek, na poluvremenu je bilo visokih 14 poena za domaći tim-43:29, Nišlije su bile bolje u svim parametrima, a naročito u asistencijama (9:4), što jasno pokazuje njihovu raznovrsnost.

Borac je agresivnom odbranom pokušao da već početkom nastavka unese nemir u igru Nišlija, sa četiri brza poena smanjio na 43:33, ali uvratio je Tasić sjajnim poenima posle ulaza i asistencijom za Ostojića, pa je Konstantin stigao i do 18 poena viška-53:35. No, uzvratio je Borac serijom 6:0, pa je Cvetković zatražio tajmaut koji je urodio plodom. Nišlije su povratile koncentraciju, stigle do četiri laka poena i odbranile napad Čačana-57:41. No, Borac je konstantnim presingom na Veličkoviću pokušao da iskoristi odsustvo Stojačića i činjenicu da je najiskusniji plej Konstantina imao veliku minutažu, što je katkad uspevalo. Baš tako su, na minut i po do kraja treće četvrtine, gosti stigli do 63:55, načinivši seriju 8:0. No, ulaskom Đorđevića i Milovanovića, Nišlije su dobile na svežini i povratile dvocifrenu razliku. Na isteku trećeg kvartala: 67:57.

Početkom poslednje četvrtine, Cvetković je odlučio da odmori Veličkovića, a veliki teret sjajno je podneo Đorđević. Popularni Furi „kidao“ je u odbrani, nije dozvoljavao Avramoviću da se razmahne, a u napadu sjajnim „pikom“ sa Milanom Milovanovićem održavao je prednost niškog tima. Upravo njegovim uzastopnim poenima iz kontre, niški tim je poveo 81:62, na šest minuta do kraja, a onda je Đorđević doživeo ovacije pri odlasku na klupu. Do kraja, Nišlije su umešno održavale razliku, a upisali su se svi igrači iz protokola, osim Vukana Stojanovića, koji je takođe imao zapaženih minuta. Na kraju: Konstantin-Borac 89:75, sjajna igra Nišlija i najbolja najava njihovog narednog duela, u kojem će, u subotu, gostovati Partizanu…

Stojačić završio sezonu

Strahovanja su se obistinila - Strahinja Stojačić do kraja sezone neće moći da igra. Plejmejker Konstantina obavio je lekarske preglede u Novom Sadu, povreda meniskusa je takve prirode da su potrebni mirovanje i terapija, pa će niški tim do kraja Superlige igrati bez vižljastog plejmejkera.

Cvetković: Pokazali karakter!

Na konferenciji za novinare, reč je prvo dobio Raško Bojić:

– Potpuno sam drugačije zamišljao ovaj meč. Protiv Konstantina je, naročito u Nišu, potrebno igrati maksimalno da bi se pobedilo. Od početka je domaćin dobrom serijom stekao vođstvo, a mi smo bili u kontraritmu gotovo sve vreme. Slabo smo odigrali u defanzivi, promašivali i česte šuteve i zasluženo smo poraženi. Već u subotu nam stže Mega. Ako ni u šta drugo, uzdažemo se u tradiciju, jer u pet mečeva u Čačku, Mega nijednom nije pobedila – rekao je trener Borca nakon utakmice u Čairu.

Marko Cvetković bio je veoma zadovoljan izdanjem svog tima:

– Posle duge pauze raduje pristup i zalaganje igrača, što pokazuje karakter ove ekipe. Dobro smo otvorili meč i usporili njihove glavne spone Avramovića i Mićovića, koje smo dobrom odbranom naterali na teške šuteve i to nam se isplatilo i u napadu, gde smo, naročito u početku, bili nagrađeni dobrim procentima šuta. Odsustvo Stojačića iziskivalo je neke promene u rotaciji, Đorđević je imao donekle izmenjenu ulogu, Vukan Stojanović je dobio veću minutažu i dobro je koristio, Milovanović je pokazao da je lepo pojačanje… Nema vremena za slavlje, jer već u subotu gostujemo Partizanu. Ako ponovimo ovakav pristup, biću zadovoljan, ma kako se utakmica završila – rekao je trener Konstantina nakon prve superligaške pobede.

SUPERLIGA SRBIJE: KONSTANTIN-BORAC 89:75 (27:18, 16:11, 24:28, 22:18)

Niš, 11. maja. Hala Čair. Gledalaca: 700. Sudije: Nikolić (BG), Jevtović (BG), Milojević (KŠ). Trojke: Konstantin 33% (7/21), Borac 23% (5/22). Dvojke: Konstantin 67% (29/43), Borac 59% (24/41). Sl.bacanja: Konstantin 77% (10/13), Borac 92% (12/13). Skokovi: Konstantin 33 (24-9), Borac 27 (19-8). Asistencije: Konstantin 17, Borac 10.

KONSTANTIN: Veličković 10 (5 as), Babović 7, Đorđević 16 (7 sk, 7 as), Mladenović 4, Vitković 5, Ostojić 6, Tasić 12, Savić 2 (5 sk), Stojanović, Milovanović 14, Stanković 2, Gudžić 11 (7 sk).

BORAC: Čarapić, Mitrović 13, Popović, Mićović 10 (7 sk), Bojić 4, Avramović 16, Bojović, Radonjić 5, Stanojević 8, Radović 8, Stevanović 5, Mišković 6 (5 sk).


#   1. maj   Strahinja Stojačić   Danilo Tasić   Marko Cvetković
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima