Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Данас су Митровске - велике задушнице

rssBookmark and Share

Ниш 04.11.2017. Јужна Србија Инфо

Задушнице су црквени празник када хришћани посећују гробове својих ближњих и узносе молитве Богу за њих. Увек падају у суботу. Митровске задушнице падају уочи празника Светог великомученика Димитрија.

Фото: ЈКП Горица
Фото: ЈКП Горица

Најважнији помен за преминуле је Проскомидија која се служи на свакој Светој Литургији. Поред ових помињања и молитава за преминуле, Црква је установила посебне дане кад се сећамо наших драгих покојника и обилазимо њихове гробове.

Начин обележавања

Задушнице обележавају сећање дана одвајања душе од тела, члана Цркве. Увек падају у суботу, јер је то и иначе, у току читаве године, дан кад се сећамо преминулих. Кољиво или кувано жито се носи у парохијски или манастирски храм, као и на гробље. На дан задушница се служи Света Литургија, и тада свештеник вином прелива жито, а после службе се иде до гробова покојника. Поред гробова се пале свеће, а свештеник обави обред и окади гробове. Ако су наши покојници сахрањени далеко и није могуће отићи на њихове гробове, читав обред се служи у храму.

Жито нас симболично подсећа на Христове речи да зрно тек кад умре род доноси, и то не у земном мраку, него у светлости сунца. Жито је симбол смртног тела и бесмртне душе у светлости Царства небеског.

Црвено вино, којим свештеник прелива жито, означава Божје милосрђе којим се залечују ране греха.

Свећа је симбол светлости Христове. Он је рекао: Ја сам светлост свету. Та светлост треба да нас подсети на светлост којом Христос обасјава душе преминулих. Свећа је малена жртва Богу, који се за нас жртвовао.

Даће и подушја се не дају да се „нахрани“ покојник, односно, да душа његова „једе“, него да се сиротиња нахрани и у молитвама помене покојника.

На задушнице се дели милостиња. Постоји још један вид милостиње који је код нас заборављен: духовна милостиња. Духовна милостиња је поклањање духовних књига.

Датуми обележавања

Задушнице могу бити:

ускршње, пред почетак ускршњег поста,
петровске, пред почетак петровског поста
великогоспојинске, пред почетак великогоспојинског поста,
божићне, пред почетак божићног поста,
а негде и јесење – митровске или “велике” задушнице.

Овом треба додати и установу задужбина или разних доброчинстава која се чине за покој душа, односно да би се очувала успомена на умрле.

Ниш

Због данашњих Митровских - Михољских задушница, линија градског превоза број 8, ка Новом гробљу у периоду од 6 до 16 часова, биће појачана ванредним поласцима 8Л, од Трга краља Александра до нишког Новог гробља.

Коментара: 0


#   Ниш   СПЦ   Дирекција за јавни превоз   Горица ЈКП   Задушнице   Митровдан   Ново гробље
@


 


[ Додај коментар ]