Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Митровске - велике задушнице

rssBookmark and Share

Ниш 04.11.2022. Јужна Србија Инфо

Задушнице су црквени празник када хришћани посећују гробове својих ближњих и узносе молитве Богу за њих. Увек падају у суботу. Митровске задушнице ове године се обележавају 5. новембра и падају уочи празника Светог великомученика Димитрија. Ове задушнице Срби су примили од Руса, које је руска црква установила у 14. веку.

Митровске - велике задушнице

Најважнији помен за преминуле је Проскомидија која се служи на свакој Светој Литургији. Поред ових помињања и молитава за преминуле, Црква је установила посебне дане кад се сећамо наших драгих покојника и обилазимо њихове гробове.

Начин обележавања

Задушнице обележавају сећање дана одвајања душе од тела, члана Цркве. Увек падају у суботу, јер је то и иначе, у току читаве године, дан кад се сећамо преминулих. Кољиво или кувано жито се носи у парохијски или манастирски храм, као и на гробље. На дан задушница се служи Света Литургија, и тада свештеник вином прелива жито, а после службе се иде до гробова покојника. Поред гробова се пале свеће, а свештеник обави обред и окади гробове. Ако су наши покојници сахрањени далеко и није могуће отићи на њихове гробове, читав обред се служи у храму.

Жито нас симболично подсећа на Христове речи да зрно тек кад умре род доноси, и то не у земном мраку, него у светлости сунца. Жито је симбол смртног тела и бесмртне душе у светлости Царства небеског.

Свећа је симбол светлости Христове. Он је рекао: Ја сам светлост свету. Та светлост треба да нас подсети на светлост којом Христос обасјава душе преминулих. Свећа је малена жртва Богу, који се за нас жртвовао.

Даће и подушја се не дају да се „нахрани“ покојник, односно, да душа његова „једе“, него да се сиротиња нахрани и у молитвама помене покојника.

На задушнице се дели милостиња. Постоји још један вид милостиње који је код нас заборављен: духовна милостиња. Духовна милостиња је поклањање духовних књига.

Датуми обележавања

Задушнице могу бити:

ускршње, пред почетак ускршњег поста,
петровске, пред почетак петровског поста
великогоспојинске, пред почетак великогоспојинског поста,
божићне, пред почетак божићног поста,
а негде и јесење – митровске или “велике” задушнице.

Овом треба додати и установу задужбина или разних доброчинстава која се чине за покој душа, односно да би се очувала успомена на умрле.

Ниш

Због одржавања верског празника „Задушнице“ и повећаних захтева за превозом ка Новом Гробљу, у петак 04.11.2022.године, на делу трасе редовне линије 8 Габровачка река-Ново гробље, уводи се ванредна линија 8Л Трг краља Александра – Ново гробље која ће у периоду од 12:00 до 16:30 часова саобраћати са 2 возила и интервалом од 25 минута.

Превоз на редовној линији број 8 Ново Гробље – Габровачка река обављаће се по реду вожње за радни дан.

Ред вожње за петак 04.11.2022. године за ванредну линију 8Л можете погледати овде.

У суботу 05.11.2022. године биће отворена ванредна линија 8Л Трг Краља Александра – Ново гробље која ће у периоду од 07:00 до 10:00 и од 13:00 до 15:00 часова саобраћати са 4 возила и интервалом од 11 минута а у периоду када се очекује највећи број путника, од 10:00 до 13:00 часова, са 6 возила и интервалом од 7 минута.

Превоз на редовној линији број 8 Ново гробље – Габровачка река обављаће се по суботњем реду вожње.

Овим путем желимо да упутимо апел свим суграђанима да за потребе превоза до Новог Гробља користе возила јавног превоза како би се избегло стварање гужви у саобраћају.

Ред вожње за суботу 05.11.2022. године за ванредну линију 8Л можете погледати овде .


#   Ниш   СПЦ   Дирекција за јавни превоз   Задушнице   Ново гробље   Митровске задушнице
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима