Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Убио четворо, 5 година у затвору

rssBookmark and Share

Булевар Немањића 14.09.2014. Вечерње новости

Нишлија Никола Стојановић (26), осуђен на 8 година затвора због изазивања тешког удеса 2009. у ком су погинуле четири младе особе, већ је на условној слободи.

Убио четворо, 5 година у затвору

По решењу Вишег суда у Нишу, које је потврдио Апелациони суд, после пет година и четири месеца проведних иза решетака у КПЗ за малолетнике у Ваљеву, Стојановић је због доброг владања изашао из затвора, пишу Новости.

Закон
За тешко дело против безбедности јавног саобраћаја, у случају нечије смрти - запрећена казна је до 12 година затвора.

Закоником о кривичном поступку предвиђено је да осуђени, који је издржао две трећине изречене казне затвора, може да поднесе молбу за пуштање на условни отпуст.

Био је виновник саобраћајке 18. априла 2009. на почетку Булевара Немањића, када су погинули Предраг Ранђеловић (29), Јелена Јовановић (26) и Урош Тасић (20), сви из Ниша, као и Јована Радосављевић (23) из Прокупља. Они су се налазили у аутомобилу "мазда 323“, за чијим воланом је био Стојановић.

Решење о његовом превременом изласку на слободу револтирало је родитеље погинулих. Гордана Ранђеловић, мајка погинулог Предрага, оцењује "да је оваква судска одлука срамотна и да представља грех према страдалима“. Каже и да је неопходно да се пооштри закон, како би бахати возачи били адекватно кажњени.

Милош Јовановић, отац покојне Јелене, подсећа да су били огорчени и висином затворске казне јер су сматрали да је осам година за четири смрти мало.

"Није му изречена максимална казна, а ево сада је изашао на слободу и пре истека осам година", вели Јовановић. "Још за време суђења је било сумњиво што је његов аутомобил нестао после несреће, иако је био један од доказа. А сумњали смо да је возило ишло много брже него што је суд утврдио".

Били су узорни млади људи
Ова трагедија шокирала је многе Нишлије, јер су сви страдали били узорне младе особе пред којима је тек био живот. Јелена је била завршила музичку академију, док је њен брат од тетке Предраг радио као инструментариста на Клиници за хирургију. Јована је била студент завршне године туризма. Урош је био студент Факултета физичке културе и тренер пливања у спортским центру "Чаир“.

Јовановић подсећа да је његова ћерка преминула у Клиничком центру два сата после несреће и каже да је, док се борила за живот, поред кревета повређеног возача већ био адвокат са његовим оцем.

Стојановић је у Вишем суду у Нишу оглашен кривим за тешко дело против безбедности јавног саобраћаја, односно да је под дејством алкохола (од 1,08 до 1,18 промила), возећи неприлагођеном брзином, изазвао тешку саобраћајну несрећу.

Враћајући се из дискотеке, из правца Улице 7. јула, на излазу из велике кривине којом почиње Булевар Немањића, изгубио је контролу над возилом, излетео с пута и ударио у дрво. На суђењу је изјавио да је те вечери од 23.30 до четири часа иза поноћи попио само једно пиво од пола литре и два од 0,33 литра.

Рекао је да се осећао способним за вожњу када је сео за волан и да је, када је последњи пут погледао на брзиномер, ишао брзином од око 60 километара на час.


#   саобраћајна незгода   суд   апелациони суд   Никола Стојановић   Предраг Ранђеловић   Јелена Јовановић   Урош Тасић   Јована Радосављевић   Гордана Ранђеловић   Булевар Немањића
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима