Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Народна странка за укидање Комуналне милиције

rssBookmark and Share

Ниш 14.11.2019. Јужна Србија Инфо

Из Повереништва ГрО Народне странке у Нишу, након како кажу, игнорисања начелника Градске управе, издали су саопштење медијима.

Народна странка за укидање Комуналне милиције

Саопштење преносимо у целости...

Народна странка је после одговора које (ни)је добила од начелника градске управе (у прилогу), сада потпуно убеђена да ће проширење овлашћења припадника Комуналне милиције, као и повећање њиховог броја, повећати и број немилих сцена насиља и да ће његове жртве све чешће бити грађани који се противе овој власти.

Уместо да због постојања Комуналне милиције град буде уређенији а грађани се осећају сигурније, она је почела да се трансформише у страначку војску. Понашање њених припадника све чешће превазилази законске надлежности а често укључује и употребу непримерене силе.

Зашто је потребно да поред постојеће полиције имамо и комуналну? Шта то може комунална ''милиција'' што не може обична полиција? Колико Нишлије заправо знају о комуналној милицији и да ли подржавају њен рад, или можда сматрају да би новац грађана Ниша требало искористити другачије?

Са тим на уму, Народна странка је 26.јуна ове године поднела захтев за приступ информацијама од јавног значаја у коме је тражила одговор на следећа питања:

1. Колико је лица запослено на одређено и на неодређено време у Комуналној милицији?

2. Колико је лица ангажовано на основу уговора о обављању привремених и повремених послова у Комуналној милицији?

3. Колико је укупно новца издвојено за Комуналну полицију, као организациону јединицу Градске управе Ниш у 2014. години, 2015. години, 2016. години, 2017. години, 2018. години и 2019. години?

Одговор службе начелника градске управе (датиран на јул месец а достављен тек 25.октобра) је био да “тражене информације не представљају информације од јавног значаја и не односе се на све оно о чему јавност има оправдан интерес да зна.” Шта ово заправо значи? Српска напредна странка сматра да грађани Ниша који плаћају комуналну милицију немају право да знају колико је плаћају (?!) и сходно томе да немају права да одлучују о њеној сврсисходности.

Због бахатости градске власти, очигледне нетранспарентности у раду Комуналне милиције али и велике упитности њене сврсисходности, Народна странка сматра да је треба укинути и уштеђени новац уложити у пројекте који ће побољшати квалитет живота грађана Ниша.

Народна странка овим путем најављује да ће наредне недеље почети да сакупља потписе грађана за укидање Комуналне полиције која је постала милиција. Позивамо наше партнере из Савеза за Србију, као и остале опозиционе странке да подрже ову иницијативу.


#   Ниш   Градска управа   Народна странка   Комунална милиција
@StrankaNarodna @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима