Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Narodna stranka za ukidanje Komunalne milicije

rssBookmark and Share

Niš 14.11.2019. Južna Srbija Info

Iz Povereništva GrO Narodne stranke u Nišu, nakon kako kažu, ignorisanja načelnika Gradske uprave, izdali su saopštenje medijima.

Narodna stranka za ukidanje Komunalne milicije

Saopštenje prenosimo u celosti...

Narodna stranka je posle odgovora koje (ni)je dobila od načelnika gradske uprave (u prilogu), sada potpuno ubeđena da će proširenje ovlašćenja pripadnika Komunalne milicije, kao i povećanje njihovog broja, povećati i broj nemilih scena nasilja i da će njegove žrtve sve češće biti građani koji se protive ovoj vlasti.

Umesto da zbog postojanja Komunalne milicije grad bude uređeniji a građani se osećaju sigurnije, ona je počela da se transformiše u stranačku vojsku. Ponašanje njenih pripadnika sve češće prevazilazi zakonske nadležnosti a često uključuje i upotrebu neprimerene sile.

Zašto je potrebno da pored postojeće policije imamo i komunalnu? Šta to može komunalna ''milicija'' što ne može obična policija? Koliko Nišlije zapravo znaju o komunalnoj miliciji i da li podržavaju njen rad, ili možda smatraju da bi novac građana Niša trebalo iskoristiti drugačije?

Sa tim na umu, Narodna stranka je 26.juna ove godine podnela zahtev za pristup informacijama od javnog značaja u kome je tražila odgovor na sledeća pitanja:

1. Koliko je lica zaposleno na određeno i na neodređeno vreme u Komunalnoj miliciji?

2. Koliko je lica angažovano na osnovu ugovora o obavljanju privremenih i povremenih poslova u Komunalnoj miliciji?

3. Koliko je ukupno novca izdvojeno za Komunalnu policiju, kao organizacionu jedinicu Gradske uprave Niš u 2014. godini, 2015. godini, 2016. godini, 2017. godini, 2018. godini i 2019. godini?

Odgovor službe načelnika gradske uprave (datiran na jul mesec a dostavljen tek 25.oktobra) je bio da “tražene informacije ne predstavljaju informacije od javnog značaja i ne odnose se na sve ono o čemu javnost ima opravdan interes da zna.” Šta ovo zapravo znači? Srpska napredna stranka smatra da građani Niša koji plaćaju komunalnu miliciju nemaju pravo da znaju koliko je plaćaju (?!) i shodno tome da nemaju prava da odlučuju o njenoj svrsishodnosti.

Zbog bahatosti gradske vlasti, očigledne netransparentnosti u radu Komunalne milicije ali i velike upitnosti njene svrsishodnosti, Narodna stranka smatra da je treba ukinuti i ušteđeni novac uložiti u projekte koji će poboljšati kvalitet života građana Niša.

Narodna stranka ovim putem najavljuje da će naredne nedelje početi da sakuplja potpise građana za ukidanje Komunalne policije koja je postala milicija. Pozivamo naše partnere iz Saveza za Srbiju, kao i ostale opozicione stranke da podrže ovu inicijativu.


#   Niš   Gradska uprava   Narodna stranka   Komunalna milicija
@StrankaNarodna @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima