Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Без договора о повећању минималне цене рада; Мали: Одлука следећег четвртка, Влада предлаже 47.154 динара

Bookmark and Share

07.09.2023. Танјуг, РТС, Јужна Србија Инфо

Синдикалци и послодавци нису постигли сагласност о повећању минималне цене рада на данашњој седници Социјално-економског савета. Одлука о износу минималне цене раде у Србији за следећу годину биће донета на седници Владе 14. септембра, а предлог Владе је да се минималац повећа за 17,8 одсто и да износи 47.154 динара, односно 401 евро, изјавио је министар финансија Синиша Мали.

Илустрација
Илустрација

Синиша Мали је након седнице Социјално-економског савета Србије рекао да ће цена радног сата од 1. јануара бити повећана са 230 на 271 динар, и да ће бити повећан неопорезиви део зараде са садашњих 21.712 на 25.000 динара.

Представници синдиката тражили су да минималац буде 52.000, колико кошта и минимална потрошачка корпа.

Из Владе Србије седници Социјално-економског савета су присуствовали министри за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић, министар финансија Синиша Мали и министарка здравља Даница Грујичић.

Синдикате су представљали председник Савеза самосталних синдиката Србије Љубисав Орбовић, који и председава седници, председница УГС Независност Чеданка Андрић, а Унију послодаваца Србије представљају председник Милош Ненезић и почасни председник Небојша Атанацковић.

И прошлонедељни састанак представника синдиката, послодаваца и Владе завршен је без договора о томе колико ће од јануара бити повећана минимална зарада.


#   синдикат   Министарство финансија   Синиша Мали   минималац   цена рада
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима