Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Bez dogovora o povećanju minimalne cene rada; Mali: Odluka sledećeg četvrtka, Vlada predlaže 47.154 dinara

Bookmark and Share

07.09.2023. Tanjug, RTS, Južna Srbija Info

Sindikalci i poslodavci nisu postigli saglasnost o povećanju minimalne cene rada na današnjoj sednici Socijalno-ekonomskog saveta. Odluka o iznosu minimalne cene rade u Srbiji za sledeću godinu biće doneta na sednici Vlade 14. septembra, a predlog Vlade je da se minimalac poveća za 17,8 odsto i da iznosi 47.154 dinara, odnosno 401 evro, izjavio je ministar finansija Siniša Mali.

Ilustracija
Ilustracija

Siniša Mali je nakon sednice Socijalno-ekonomskog saveta Srbije rekao da će cena radnog sata od 1. januara biti povećana sa 230 na 271 dinar, i da će biti povećan neoporezivi deo zarade sa sadašnjih 21.712 na 25.000 dinara.

Predstavnici sindikata tražili su da minimalac bude 52.000, koliko košta i minimalna potrošačka korpa.

Iz Vlade Srbije sednici Socijalno-ekonomskog saveta su prisustvovali ministri za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, ministar finansija Siniša Mali i ministarka zdravlja Danica Grujičić.

Sindikate su predstavljali predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović, koji i predsedava sednici, predsednica UGS Nezavisnost Čedanka Andrić, a Uniju poslodavaca Srbije predstavljaju predsednik Miloš Nenezić i počasni predsednik Nebojša Atanacković.

I prošlonedeljni sastanak predstavnika sindikata, poslodavaca i Vlade završen je bez dogovora o tome koliko će od januara biti povećana minimalna zarada.


#   sindikat   Ministarstvo finansija   Siniša Mali   minimalac   cena rada
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima