Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Блумберг: Највеће резерве литијума у Европи су у Србији

rssBookmark and Share

Врање 29.08.2019. Бета

Највеће резерве литијума у Европи су, по проценама, у Србији пише амерички економски сајт "Блумберг" под насловом "У заборављеном кутку Европе можда је закопано богатство".

Блумберг: Највеће резерве литијума у Европи су у Србији

Неки процењују да су највеће европске резерве литијума метала који се користи за производњу батерија, у Србији, али тежи део посла је доћи до њега.

Ипак, пред Србијом је "могућност да постане нови, европски, фронт економске борбе с Азијом", пише у чланку чији је аутор посети село Клиновац, код Бујановца, где се верује да има литијума.

Док се потрага за литијумом све више појачава широм света, "Блумберг" процењује да ће се у следећих 11 година потрошња батерија с литијумом повећати за осам пута.

Процењене количине тог метала у Србији су највеће у Европи, а "незасита глад за батеријама које напајају све, од iPhoneдо аутомобила Тесла, подстиче вољу компаније Рио Тинто Груп да проучи економичност копања" у Србији.

Председник Србије, Александар Вучић, пише "Блумберг", у фебруару је то назвао "једном од највећих нада за Србију" и позвао компаније да убрзају посао како би покренуле производњу.

Да ли је свет спреман за електричне аутомобиле?

"У срцу литијумских снова Србије" налази се минерал откривен 2004. године и назван "јадарит" по речици Јадар, у западном делу Србије, где је нађен. Он уз литијум садржи бор који се користи у производњи керамике и минералног ђубрива и материјала за изолацију.

Чешка и Аустрија такође проучавају свој потенцијал ископавања литијума, Румунија поново отвара руднике ретких минерала, а међународне компаније шире производњу батерија у Европи, између осталог у Пољској.

Али, пише "Блумберг", залихе литијума у Србији, ако се може профитабилно доћи до њих, довољно су велике да помогну читавом европском континенту да се такмичи са развојем Азије, посебно Кине, трећег по величини светског произвођача литијума и врхунског произвођача литијум-јонских батерија.

Рио Тинто, једна од највећих светских рударских компанија, и истраживачка компанија са седиштем у Аустралији "Jadar Lithium Plc" проверавају колико је литијума у Србији.

Канадска фирма почела истраживање у Блацу

Рио Тинто је одбио изјаву за "Блумберг", а "Јадар Литијум", који чини група непознатих инвеститора које заступа "JPMorgan Chase & Co.", одбио је да прецизира где истражује.

Оптимистичне процене државе и прелиминарно истраживање наговештавају да би у Србији могло бити чак 200 милиона тона руде литијума, док амерички Геолошки институт каже да има један милион тона идентификованих резерви, али већ и то Србију чини једним од најбогатијих извора литијума у ​​Европи.

Пошто је производња литијума у свету 2018. године скочила за 25 одсто, тешко би било сврстати величину потенцијалне понуде Србије, како је већ с Боливијом која га такође не производи, а има највеће резерве тог метала у свету.

С друге стране, растућа понуда је драстично оборила цену литијума, те највећи произвођачи и рудници смањују производне планове, а томе доприноси и успоравање привредног раста Кине.

"Блумберг" преноси да су за почетак експлоатације литијума у Србији потребне бар још три године, али да њене власти већ подржавају припремање предузећа за прераду литијума и за производњу батерија о чему је за сајт говорио и Ненад Антић, заменик градоначелника Врања, највећег града у близини Клиновца где је једно од потенцијалних налазишта тог метала.

 

Коментара: 0


#   Врање   Бујановац   екологија   Александар Вучић   аутомобили   енергетика   индустрија   Ненад Антић   електрична енергија   електрични погон   електрични аутомобили   Блумберг агенција   Клиновац   литијум   батерије   Рио Тинто Груп   јадарит
@avucic @business @RioTinto @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима