Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Брашна, уља и шећера има довољно, време је да се поново дозволи извоз

Bookmark and Share

04.04.2022. РТС, Јужна Србија Инфо

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж каже за РТС да Србија има довољно брашна, уља и шећера и да је, када се погледа колике су залихе, а колике потребе, време да привредници са Владом поново отворе питање извоза јер не постоје разлози да се произвођачи ограничавају.

Илустрација
Илустрација

Марко Чадеж каже да предизборна кампања није утицала на привредне токове колико рат у Украјини.

"Најкомпликованије и најкомплексније у том проблему је што је његова основна карактеристика непредвидивост. У привреди је доста важно да можете да планирате и да калкулишете пословање у наредних годину дана. То је све теже јер нема довољно чињеница које могу да се укалкулишу", објашњава Чадеж.

Истиче да нико не зна како ће се конфликт даље одвијати, шта ће се даље дешавази и како ће функционисати тржиште.

"Морате практично да тражите нова тржишта са којих ћете да увозите. Ако сте узимали ребрасти челик из Украјине, ви сада немате тај ребрасти челик. Тај ребрасти челик иде у арматуру, та арматура иде у кућу или зграду", наводи Чадеж.

Каже да је Влада Србије доста урадила да олакша привредницима кроз набавке и подршку при доласку до нових тржишта.

"Још увек може да се извози на руско тржиште"

Чадеж истиче да још увек не може тачно да се види шта се све пореметило када је у питању увоз и извоз, али да је из разговора са компанијама јасно да је извоз на руско тржиште отежан због низа проблема са којим се извозници суочавају.

"Још увек може да се извози на рсуко тржиште. Од људи који су тамо најприсутнији чујемо да су имали велики проблем са кризом рубље, али сада видимо да се ствари стабилизују, што није лоше за привреднике", каже Чадеж.

Када су у питању житарице и брашно, Чадеж наглашава да је ситуација у Србији стабила и да се није догодила никаква велика несташица.

"Брашна има, имамо и уља и шећера. Када погледате колике су залихе, а колике потребе, мислим да је време да са Владом поново отворимо то питање и замолимо да поново можемо да извозимо", истиче Чадеж и наглашава да  не постоје разлози да се произвођачи ограничавају.

Каже да ће цене и у Србији сигурно порасти, али да је добро што је Србија извозник хране и што ту нема проблема.


#   пшеница   Привредна комора   извоз   Марко Чадеж
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима