Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Брнабић о томе колико траје минималац од 40 хиљада динара: „Неколико дана, претпостављам"

Bookmark and Share

04.10.2022. Данас, Блиц, Јужна Србија Инфо

Премијерка Ана Брнабић гостовала је у емисији „Јасно. Као дан“, на Билц ТВ где је говорила о актуелним политичким темама, економској ситуацији, и енергетској кризи, преноси лист Данас.

Фото: Влада Србије
Фото: Влада Србије

Премијерка је на питање водитељке „Да ли ће грејна сезона почети на време?“ одгворила потврдно, и додала да свакодневно прати временску прогнози и то каква би ова зима могла да буде.

“ Делује да ће октобар бити нешто топлији него што је стандард за октобар, што је добро, али ми ћемо кренути са топлим пробама. Али нам је сваки дан важан и свака уштеда је важна зато што ће то значити више пара за неке нове пројекте који нису у области енергетике“, рекла је Брнабић.


Рекла је и да држава даје све од себе да ове зиме не дође до несташице енергената и да је добро што је зваршен Балкански ток и гасовод кроз Бугарску.

Прокоментарисала је и наводе могућим рестрикцијама струје.

„Дајемо све од себе да не буде рестрикција струје и заиста се озбиљно припремамо за то, што укључује наравно и мере штедње. Ми смо одлучили да наше грађане финансијски наградимо за штедњу, дакле оно што креће сад од 1. октобра. Увели смо посебне мере за државне објекте, видели сте да су укинули и и ову декоративну расвету“, рекла је премијерка.

Када је упитана да прокоментарише то што је минималац повећан на 40.000 и да ли се слажем с тим да тај новац није довољан за живот, рекла је:

„Сложићемо се, без икакве сумње! Али ћемо се такође сложити и да је пре само 11 година био 150 евра, а данас се приближава 350 евра“.

Водитељка ју је затим питала колико њој може да потраје 40.000 динара на шта је она одговорила „Неколико дана, претпостављам“, а затим је додала „Ми смо дошли на незапосленост од 8,9 одсто и оно што је ту важно, ево, минимална зарада. То су неке теме које су ми важне, за које смо се ми толико борили, и то је некако сврха нашег бављења политиком. Ово је раст минималне зараде у динарима од 2012. до 2022. године. Истовремено имамо континуиран пад стопе незапослености, дошли смо на 8,9 одсто. Просечна нето зарада у Србији такође континуирано расте. Ми често причамо о минималцу, док не причамо о просечној нето заради“, рекла је она.

Више у (emisiji) емсији ТВ Блиц.


#   Ана Брнабић   економија   потрошачка корпа   Лист Данас   минималац
@anabrnabic @OnlineDanas @


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима