Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Да ли је живот само потрошачка корпа, где је одећа, обућа, излазак?

rssBookmark and Share

Врање 06.11.2016. РТВ Врање, Јужна Србија Инфо

Троше ли грађани само на храну или имају и за друге ствари? Да ли је куповина одеће луксуз? Грађани кажу да њихова примања покривају само рачуне и делимично храну. А шта је са осталим потрепштинама? Новинари из РТВ Врање су истраживали...

Шеталиште у Врању, Фото: РТВ Врање
Шеталиште у Врању, Фото: РТВ Врање

Према последњим званичним подацима минимална потрошачка корпа за септембар  износила је 35.307 динара, а минимална зарада у Србији се креће око 22 хиљаде динара. Када се упореде ови подаци поставља се питање да ли просечна породица може изгурати месец.

Тешко је чак и онима који примају просечну плату, а она је у септембру била око 46 хиљада динара.

Већ традиционално сваког септембра храна појефтини због пада цене пољоприврењдних производа, а ове године је то било за 0.9 посто. Упркос незнатном појефтињењу, највећи удар на домаћинство сваког месеца су и даље  куповина хране и безалкохолних пића, на шта оде и до 47 одсто прихода. Према званичним подацима на стан, воду, струју, гас и остале енергенте треба да издвојимо више од 20 одсто од укупних примања домаћинства.

Телефонирање, интернет и кабловска телевизија носе још око 5 одсто прихода. А ако се томе додају кредити, вртић и рекреација, издаци за одећу, обућу, опремање домаћинства, школовање деце, главобоље су неизбежне. Летовања и зимовања су углавном лукуз недостижан просечној породици.
 


#   Врање   интернет   зарада   статистика   потрошачка корпа
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима