Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

ДА ЛИ ЈОЈ ВЕРУЈЕТЕ? Тврди да живи од 30.000 динара и да може себи све да приушти

Bookmark and Share

29.02.2016. М.Бајић, Блиц

Београђанка која тврди да је у Србији могуће живети са 30.000 динара месечно, па још и уштедети за летовање у Шпанији, запалила је друштвене мреже. Званични статистички подаци о трошковима живота у Србији, међутим, приказују другачији слику.

Фото: М. Јошида, В. Митић, М.Митровић, Г. Срданов, РАС Србија
Фото: М. Јошида, В. Митић, М.Митровић, Г. Срданов, РАС Србија

Како наводи у тексту, ова Београђанка са платом од 30.000 динара, успева да живи сама, плати комуналије, храну, средства за хигијену, интернет и рачун за мобилни телефон, а да притом не мора да се одриче ни гардеробе, ни летовања, ни укусне хране. Уз све то, она је за годину дана успела да уштеди и 150.000 динара за летовање у Шпанији. Њене тврдње супротставили смо реалним подацима о трошковима живота и ево шта је резултат.

Рачуне плаћа новцем који је уштедела кад је престала да пуши

Иако звучи сјајно, у реалности рачуни су готово пола плате. Остављање цигарета добра је одлука и када је у питању здравље и када је реч о финансијама. Једна паклица у просеку кошта 200 динара, па они који пуше паклу дневно издвајају 6.000 динара месечно. То је трошак који се може избећи, али тешко да је довољан да покрије комуналије. За рачуне за стан потребно је издвојити између 8.000 и 10.000.

Користи само бесплатан интернет и каже да јој је то довољно

Живот без интернета данас је незамислив. Ова девојка се и тога одрекла, јер како каже довољно јој је да користи бесплатан Wи Фи који се данас може пронаћи готово свуда. То је јесте тачно, али ако се корисници друштвених мрежа, а подаци показу да у Србији има преко три милона профила на друштвеној мрежи Фејсбук, или вам је због посла потребно да користите мејл, тешко да ће повремени одласци у пекару или локални кафић који има Wи Фи задовољити ту потребу. Ова девојка тврди да чак преко бесплатног инернета чита и књиге и новине, али тешко да би то било могуће уколико интернет нема код куће јер за само једну кафу у неком локалу, мораћете да извојите бар 150 динара. За неки други излазак у град попут позоришта, журке или концерта потребно је неколико пута више и притом не говоримо о редовним изласцима, већ тек повременим. Дакле, ко користи интернет, ипак ће морати да издвоји и за ову ставку у свом буџету и то око 1200 динара.

Купује на распродајама, фармерке плаћа 1.200 динара

Када је реч о гардероби, ова девојка каже да је велике уштеде направила онда када је почела да купује по распродајама. Иако је тачно да на распродајама можете проћи повољније и да етикета није важна, тешко да можете да купите фармерке за 1.200 или 1.500 динара. Чак и код Кинеза. Далеко реалнија је цифра од 2.000 или 2.500. Ако је и могуће купити фармерке јако повољно, тешко да је зимску обућу могуће наћи за тако мале паре. За просече чизме потребно је издвојити најмање 4.000 динара, а за нешто квалитенију и удобнију одећу и до 10.000. Куповина капута у зимским месецима такође је велика инвестиција за некога ко има плату 30.000 јер је за најобичнији капут потребно издвојити најмање 5.000. Будући да гардероба, чизме и капут већ коштају 15.000 динара, то је већ половина њене плате. Поставља питање како изгурати тај месец до краја?

hrana.me

Спрема храну за посао и тврди да штеди до 10.000

Храна је посебна ставка у буџету сваке породице. Ако живите сами спремање ручка за посао сигурно ће бити велика уштеда, али они који од поменуте цифре издржавају породицу тешко да би се могли сложити. Намирнице на месечном нивоу, чак и уз куповину на снижењима у великим маркетима у просеку коштају колико и комуналније, дакле око 10.000.  Притом треба имати у виду, да то што ћете припремити ручак код куће значи и да ћете потрошити који киловат струје више, чак иако пазите да користите искључиво јефитну струју, па на просечан рачун за струју од 4.000 динара додајте још неколико стотина.

Кућну хемију купује на снижењу

Још један велики удар на кућни буџет су хигијенски производи и козметика. Чак и да не говоримо о кремама или маскама за косу, за које минимално морате да издвојите 600 динара, само један џак прашка за веш од 8 кг, нечега што је апсолутно неопходно, кошта око 1.000 динара. А где су сапуни, пасте за зубе, детерџент за судове или дезодоранс? За кућну хемију потребно је месечно издвојити око 2.000 динара ако сте баш штедљиви и спремни да се одрекнете декоративне козметике.

Превоз није чак ни ставка у њеном буџету, а крију не плаћа

Оно што се у њеној математици нигде не помиње су трошкови превоза. Најјефтинија варијанта свакако је градски превоз за који уколико сте назапослени или сте студент у Београду кошта 1.200 динара, а за запослене чак 3.200.

На све то, оно што је битна ставка, практично пола плате за многе Београђане је плаћање кирије. Она каже да живи у стану који је наследила, али они који нису ималу ту срећу плаћају кирију у просеку 200 евра месечно, па самосталан живот са платом од 30.000 уз све уштеде није могућ.

Чак и да је могуће уштедети од плате 30.000, тешко је поверовати да је могуће оставити са стране чак пола или уштедети за летовање у Шпанији, као што ова девојка тврди да је успела. Аранжман за Шпанију уколико бисте га сада уплатили кошта у просеку 500 евра. То наравано није све, јер још толико морате да понесете са собом, а и пре пута потребно је да купите, ако ништа друго, онда бар креме за сунчање. Она чак тврди да је један месец успела да уштеди 19.000, што би значило да је цео месец прегурала са 11.000. Тешко да је то могуће.

А где су одласци код лекара, зубара, рођендани, славе….

Можда један месец заиста јесте могуће растегнути 30.000 од првог до првог, али то би значило да не планирате никакаве трошкове мимо овог списка и да не купујете лекове, чак ни аспирин.

Одлазак код зубара – Ако изузмемо приватне ординанције где за поправку зуба у просеку морате да издвојите 50 евра и одлазак у државни дом здравља могао би да вас кошта. Ђаци, студенти до 26 година, незапослени са потврдом са бироа рада и труднице имају право на бесплатно лечење, док сви остали морају да плате за одређене услуге. Цене су мање него код приватника, али пломба кошта између 500 у 1.200 динара у зависности од тога да ли је такозвана бела или метална (манганска).

Поправке у кући - Нигде у оквиру њеног буџета не налази се ставка поправке кућних апарата. То истина није трошак за који ћете морати да издвајате новац сваког месеца, али када се догоди, рецимо квар веш машине, само да мајстор дође да погледа о чему се ради трошак је 1.500 динара, док се поправка квара посебно плаћа.

Славе, свадбе, рођендани - Трошкови се разликују у зависности од тога да ли прославу организујете или сте гост, али свакако мораћете бар да купите поклон, ако не и нешто што бисте обукли за ту прилику. А то може бити прилично велика цифра, до чак пола плате од 30.000. Славе су тек велики трошак, који породице у Србији отплаћују месецима након гозбе.

Коментара: 0


#   Дом здравља   Блиц   друштвене мреже   студенти   интернет   градски превоз   плата   економија   статистика   потрошачка корпа   трошкови
@Blic_online @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима