Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Пола плате само за храну!

rssBookmark and Share

15.01.2016. В.Петровић, Белами портал, Јужна Србија Инфо

Вредност просечне потрошачке корпе је 64.000 динара, за пуну минималну потрошачку корпу грађанима са трочланом породицом је потребно близу 35.000 динара.

Пола плате само за храну!

Просечна примања у Нишу су, према подацима Министарства трговине, 38.600 динара. Половина ове зараде, или прецизније 45 одсто одлази на куповину хране и безалкохолних пића, каже, опет статистика Министарства трговине. То значи да се од месечне зараде само иће и пиће издвоји месечно 15.855 динара. Преостали новац је потребно поделити за плачање комуналних рачуна, школовање деце, куповину средстава за хигијену, како личну тако и ону за кућу, обнављање гардеробе и обуће, културна дешавања у граду и ситне проводе са пријатељима.

На другом месту се, после издатака за храну нале трошкови становања и комуналних рачуна за које је потребно издвојити 19,5 одсто просечне месечне зараде, или 6.840 динара. Многе Нишлије се не слажу са овом рачуницом, а то образлажу навођењем цена са комуналних рачуна.

„То је износ који углавном издвајамо само за парно грејање, а комунални трошкови су нам много већи јер уз грејање морамо да платимо и воду, струју, изношење смећа, складиштење истог и још неколико намета. Укупни износ ових трошкова је далеко већи од предвиђеног износа као што је и просечна плата највећег броја Нишлија далеко испод цифре коју је ресорно министарство објавило“, каже један Нишлија.

На трећем месту по висини издатака начлази се ставка у којој се наводе алкохолна пића и дуван, а за то се месечно издваја седам одсто од зараде или близу 2.700 динара. У структури минималне потрошачке корпе је за превоз предвиђено 2.160 динара, а за здравство 1.300 динара. За куповину одеће и буће месечно може да се потроши свега 1.244 динара, док је за намештај и опремање домаћинства предвиђено 1.550 динара. Под ставком комуникације уписано је 830 динара, а за рекреацију и културу предвиђено је 1.100 динара. Занимљиво је да је најмања сума намењана образовоњу и то 0,35 одсто или 125 динара. Све да се Нишлије и придржавају ових износа од просечне зараде им, пошто исплате све ставке наведене у структури минималне потрошачке корпе, остаће им на рачуну неких три хиљаде динара.

Са оваквим издацима и зарадом коју имају могу да преживе само пензионери који имају две просечне пензије, породице у којима раде два члана са просечним тарадама. У том случају им остаје друга плата за како-такав нормалан живот.

„Тешко да могу да саставе крај са крајем многе нишке породице јер углавном је запослен само један члан, а други је на бироу рада инече не би било оволико незапсолених људи, а и они који раде зарађују далеко мање од просечне месечне зараде“, каже Нишлијка Јасмнинка П. и додаје да су се због тога многи одрекли одласка у биоскопе, позориште и дружења са пријатељима ван својих домова. Култура се свела на посете галеријама и изложбама јер се за њих углавном не плаћају улазнице. Као право освежење, када се ради о проводу, Нишлије сматрају манифестације као што су Ноћ музеја, Наук није баук или Ноћ истраживача.

„У најтежој ситуацији су оне породице које школују децу, а посебно ако се ради о студентима“, истиче Марина С. „У том случају трошкови су далеко већи него што је предвишених 125 динара месечно. Студенти имају свакодневне трошкове, а они који нису успели да буду на буџету могу да се школују само под условом да родитељи подигну кредит за школарину и отплаћују га наредних годину дана“.

Структура минималне потрошачке корпе је јасна. Трочлана породица може да једе, обавезно плати део комуналних трошкова, купи картице за превоз за једног или два члана и почне да штеди ако је потребно да купи неки од електричних апарата за домачинство или комад новог намештаја. У позориште може да оде после неколико месеци штедње један од чланова може да оде и у позориште или биоскоп. О куповини књига, часописа или неке уметнине нема ни речи. То је резервисано за оне чија плата не може да се назове просечном.

Коментара: 0


#   позориште   пиће   храна   здравство   студенти   плата   Ноћ музеја   економија   стандард   Наук није баук   картице за превоз   потрошачка корпа   ноћ истраживача   алкохолна пића
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима