Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Pola plate samo za hranu!

rssBookmark and Share

15.01.2016. V.Petrović, Belami portal, Južna Srbija Info

Vrednost prosečne potrošačke korpe je 64.000 dinara, za punu minimalnu potrošačku korpu građanima sa tročlanom porodicom je potrebno blizu 35.000 dinara.

Pola plate samo za hranu!

Prosečna primanja u Nišu su, prema podacima Ministarstva trgovine, 38.600 dinara. Polovina ove zarade, ili preciznije 45 odsto odlazi na kupovinu hrane i bezalkoholnih pića, kaže, opet statistika Ministarstva trgovine. To znači da se od mesečne zarade samo iće i piće izdvoji mesečno 15.855 dinara. Preostali novac je potrebno podeliti za plačanje komunalnih računa, školovanje dece, kupovinu sredstava za higijenu, kako ličnu tako i onu za kuću, obnavljanje garderobe i obuće, kulturna dešavanja u gradu i sitne provode sa prijateljima.

Na drugom mestu se, posle izdataka za hranu nale troškovi stanovanja i komunalnih računa za koje je potrebno izdvojiti 19,5 odsto prosečne mesečne zarade, ili 6.840 dinara. Mnoge Nišlije se ne slažu sa ovom računicom, a to obrazlažu navođenjem cena sa komunalnih računa.

„To je iznos koji uglavnom izdvajamo samo za parno grejanje, a komunalni troškovi su nam mnogo veći jer uz grejanje moramo da platimo i vodu, struju, iznošenje smeća, skladištenje istog i još nekoliko nameta. Ukupni iznos ovih troškova je daleko veći od predviđenog iznosa kao što je i prosečna plata najvećeg broja Nišlija daleko ispod cifre koju je resorno ministarstvo objavilo“, kaže jedan Nišlija.

Na trećem mestu po visini izdataka načlazi se stavka u kojoj se navode alkoholna pića i duvan, a za to se mesečno izdvaja sedam odsto od zarade ili blizu 2.700 dinara. U strukturi minimalne potrošačke korpe je za prevoz predviđeno 2.160 dinara, a za zdravstvo 1.300 dinara. Za kupovinu odeće i buće mesečno može da se potroši svega 1.244 dinara, dok je za nameštaj i opremanje domaćinstva predviđeno 1.550 dinara. Pod stavkom komunikacije upisano je 830 dinara, a za rekreaciju i kulturu predviđeno je 1.100 dinara. Zanimljivo je da je najmanja suma namenjana obrazovonju i to 0,35 odsto ili 125 dinara. Sve da se Nišlije i pridržavaju ovih iznosa od prosečne zarade im, pošto isplate sve stavke navedene u strukturi minimalne potrošačke korpe, ostaće im na računu nekih tri hiljade dinara.

Sa ovakvim izdacima i zaradom koju imaju mogu da prežive samo penzioneri koji imaju dve prosečne penzije, porodice u kojima rade dva člana sa prosečnim taradama. U tom slučaju im ostaje druga plata za kako-takav normalan život.

„Teško da mogu da sastave kraj sa krajem mnoge niške porodice jer uglavnom je zaposlen samo jedan član, a drugi je na birou rada ineče ne bi bilo ovoliko nezapsolenih ljudi, a i oni koji rade zarađuju daleko manje od prosečne mesečne zarade“, kaže Nišlijka Jasmninka P. i dodaje da su se zbog toga mnogi odrekli odlaska u bioskope, pozorište i druženja sa prijateljima van svojih domova. Kultura se svela na posete galerijama i izložbama jer se za njih uglavnom ne plaćaju ulaznice. Kao pravo osveženje, kada se radi o provodu, Nišlije smatraju manifestacije kao što su Noć muzeja, Nauk nije bauk ili Noć istraživača.

„U najtežoj situaciji su one porodice koje školuju decu, a posebno ako se radi o studentima“, ističe Marina S. „U tom slučaju troškovi su daleko veći nego što je predvišenih 125 dinara mesečno. Studenti imaju svakodnevne troškove, a oni koji nisu uspeli da budu na budžetu mogu da se školuju samo pod uslovom da roditelji podignu kredit za školarinu i otplaćuju ga narednih godinu dana“.

Struktura minimalne potrošačke korpe je jasna. Tročlana porodica može da jede, obavezno plati deo komunalnih troškova, kupi kartice za prevoz za jednog ili dva člana i počne da štedi ako je potrebno da kupi neki od električnih aparata za domačinstvo ili komad novog nameštaja. U pozorište može da ode posle nekoliko meseci štednje jedan od članova može da ode i u pozorište ili bioskop. O kupovini knjiga, časopisa ili neke umetnine nema ni reči. To je rezervisano za one čija plata ne može da se nazove prosečnom.

Komentara: 0


#   pozorište   piće   hrana   zdravstvo   studenti   plata   Noć muzeja   ekonomija   standard   Nauk nije bauk   kartice za prevoz   potrošačka korpa   noć istraživača   alkoholna pića
@


 


[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}