Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Да ли се очекују поскупљења горива?

Bookmark and Share

02.05.2019. РТС, Јужна Србија Инфо

Геополитичка дешавања се неће одмах одразити на тржиште Србије када је реч о ценама нафтних деривата, али ако се геополитички трендови наставе, могла би се очекивати поскупљења, рекао је за РТС Горан Радосављевић из Националног нафтног комитета. Додаје да је тржиште осетљиво и да су прогнозе незахвалне.

Фото: Њ.П. Јужна Србија
Фото: Њ.П. Јужна Србија

Због напете ситуације у Венецуели и уз америчке санкције, цена барела сирове нафте је достигла 73 долара, што је 40 одсто више у поређењу са ценама крајем прошле године.

Скок цена црног злата погађа цео свет, а посебно европско тржиште које је увозно зависно, па тако и Србију. Од укупне потрошње нафте и деривата наша земља увозом покрива две трећине.

Цене деривата на пумпама у Србији од фебруара већ су порасле у просеку за шест динара, а почела је да расте и цена гаса за аутомобиле која је до сада падала.

Горан Радосављевић је, гостујући у Дневнику РТС-а рекао да, што се тиче ТНГ-а, у овом тренутку постоји ванредна ситуација јер је упумпана нафта лошијег квалитета и онда су земље које користе нафтовод из Русије, а то су Немачка, Пољска, Словачка и Мађарска, зауставиле увоз док се проблем не реши.

Истиче да је реч о потпуно ванредној ситуацији јер цена ТНГ-а сезонски иначе пада у ово доба године, али напомиње да је читаво тржиште осетљиво на промене.

Осетљиво тржиште 

Када је реч о глобалним дешавањима која утичу на цену нафте, каже да у тренутку када цене иду горе-доле, сваки догађај може да поремети цену. Говорио је о наводима да би Иран могао да обустави испоруке, о договору ОПЕК-а, дешавањима у Венецуели, као и најавама Русије и Кине да неће поштовати ембарго.

"Све то нас ставља у контекст велике неизвесности, а кад је неизвесност, онда цена расте", каже Радосављевић.

Додаје да се то, на срећу, неће одмах одразити на тржиште Србије јер се нафта купује на одложени период и договара се унапред, а постоје и залихе. Међутим, како каже, ако се тренд настави, могла би се очекивати поскупљења.

Геополитичке тензије не само да су узбуркале светско нафтно тржиште, већ се скоро није десило да у истом тренутку има оволико ризика који кроје цену барела.

Коментара: 0


#   гориво   поскупљење   нафта   НИС   ванредна ситуација   ОПЕК
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима