Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Деветогодишњи Новак из Малошишта је најмлађи бурегџија у Србији

rssBookmark and Share

Ниш 03.03.2019. Анадолу агенција

Одличан је ђак и школске обавезе увек ставља на прво место, али, чим их заврши, одлази у породичну пекару да замаже руке тестом и прави бурек, пите, переце, кифле...

Деветогодишњи Новак из Малошишта је најмлађи бурегџија у Србији

Са само девет година, Новак Стевановић уме да развуче коре, нафилује их сиром, смести у округлу тепсију, испече и направи "нишки бурек", попут искусних пекара из тог града. Екипа Анадолу агенције посетила га је у породичној пекари у селу Малошиште код Ниша.

Млин у том месту отворио је његов прадека Љубиша Стевановић још 1951. године, а Новакови родитељи су проширили посао пекаром. Новак је тамо растао и од признатих мајстора пекарског заната, кроз игру, учио вештину и рецепте.

"Прво сам само гледао, па сам онда одлучио и да пробам. Тад сам имао пет година. Док правим, ја уживам, некоме јесте тешко, а мени није толико", похвалио се Новак.

Нишки бурек, који се од других балканских верзија разликује по томе што се коре слажу у округлој тепсији, прави се по рецепту за који Новакове "колеге" из Уније пекара Ниша сматрају да је једини оригиналан. Тврде да је први такав бурек у Нишу направио пекар из Истанбула Мехмед Оглу 1498. године.

Сања Јаначковић, Анадолу агенција

Коментара: 0


#   Ниш   бурек   пекара   Малошиште   Новак Стевановић   Анадолија агенција
@aa_balkans @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима