Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Devetogodišnji Novak iz Malošišta je najmlađi buregdžija u Srbiji

rssBookmark and Share

Niš 03.03.2019. Anadolu agencija

Odličan je đak i školske obaveze uvek stavlja na prvo mesto, ali, čim ih završi, odlazi u porodičnu pekaru da zamaže ruke testom i pravi burek, pite, perece, kifle...

Devetogodišnji Novak iz Malošišta je najmlađi buregdžija u Srbiji

Sa samo devet godina, Novak Stevanović ume da razvuče kore, nafiluje ih sirom, smesti u okruglu tepsiju, ispeče i napravi "niški burek", poput iskusnih pekara iz tog grada. Ekipa Anadolu agencije posetila ga je u porodičnoj pekari u selu Malošište kod Niša.

Mlin u tom mestu otvorio je njegov pradeka Ljubiša Stevanović još 1951. godine, a Novakovi roditelji su proširili posao pekarom. Novak je tamo rastao i od priznatih majstora pekarskog zanata, kroz igru, učio veštinu i recepte.

"Prvo sam samo gledao, pa sam onda odlučio i da probam. Tad sam imao pet godina. Dok pravim, ja uživam, nekome jeste teško, a meni nije toliko", pohvalio se Novak.

Niški burek, koji se od drugih balkanskih verzija razlikuje po tome što se kore slažu u okrugloj tepsiji, pravi se po receptu za koji Novakove "kolege" iz Unije pekara Niša smatraju da je jedini originalan. Tvrde da je prvi takav burek u Nišu napravio pekar iz Istanbula Mehmed Oglu 1498. godine.

Sanja Janačković, Anadolu agencija

Komentara: 0


#   Niš   burek   pekara   Malošište   Novak Stevanović   Anadolija agencija
@aa_balkans @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima