Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Тим домаћих стручњака израђује први српски респиратор

Bookmark and Share

02.04.2020. Политика

Главни тим од 14 домаћих стручњака већ петнаестак дана прави први српски респиратор који ће се користити за лечење оболелих од вируса корона.

Нови респиратор израђен у Белгији: најтраженија роба у целом свету (Фото EPA-EFE/ISOPIX/Daina Le Lardic)
Нови респиратор израђен у Белгији: најтраженија роба у целом свету (Фото EPA-EFE/ISOPIX/Daina Le Lardic)

Тим чине 12 истраживача из Института „Михајло Пупин”, молекуларни биолог и машински инжењер из предузећа „SmartResearch”, које је на јавном конкурсу Фонда за иновациону делатност изабрано за овај пројекат. Они предвиђају да ће првих пет респиратора, потпуно функционалних и спремних за отпремање у клинике, бити произведено најкасније до 30. априла, као и да ће када крене масовна производња дневно бити прављено од десет до сто система за вештачку вентилацију плућа.

Научници Института „Михајло Пупин” и стручњаци „SmartResearch” стварају „механичка плућа”.

Како за „Политику” појашњава Владимир Нешић, водећи истраживач у Институту „Михајло Пупин”, док убрзано развијају прототип ове машине већ су и контактирали предузећа којима ће предати респиратор за масовну производњу. Истиче да их те фирме уверавају да могу да произведу око 60 механичких делова за респираторе дневно, што значи да ће, убрзаним ритмом, правити и до 100 уређаја по дану.

– И тестирање респиратора биће спроведено у много бржем ритму од уобичајеног, зато смо максимално пажљиви и посвећени овом пројекту. Знамо да од наше брзине и стручности зависе и животи неких пацијената, а будући да је посао веома тежак могуће је да ћемо за серијску производњу укључити и предузећа из наменске или ауто-индустрије. Разматрамо да то буде фабрика „Фијат Србија” – објашњава Нешић.

Стручњаци из „Пупина” пројектују електронику, механику, сензоре, пнеуматику, управљање и софтвер респиратора, док је компанија „SmartResearch” задужена за пројектовање механичких компоненти, односно брз развој и производњу прототипа, објашњава др Марко Панић, суоснивач поменутог предузећа. Он додаје да са чувеним републичким институтом већ две године праве уређаје за биохемијске лабораторије и да је рекордно брз развој српског респиратора, између осталог, могућ захваљујући том искуству.

Пет респиратора до 30. априла

– Рок за производњу машине је веома кратак, а уређај је врло компликован. Али и ситуација у земљи је таква да немамо избора, морамо успети да га произведемо у наредних месец дана – изричит је Панић.

Владимир Војводић, менаџер програма у Фонду за иновациону делатност, наглашава да су они одобрили 53 милиона динара за финансирање предузећа која ће реализовати 12 иновативних пројеката за сузбијање ефеката пандемије изазваних вирусом корона. Поред првог српског респиратора, наша предузећа ће за најдуже месец дана, између осталог, произвести и нову врсту заштитне маске са измењивим ХЕПА филтером за вишеструку и дугорочну употребу, али и кабине за дезинфекцију намењене употреби на јавним местима и локацијама од интереса као што је Београдски сајам, намењен за смештај лакше оболелих од ковида 19.

– Јавни позив малим и средњим предузећима, са већ развијеним прототиповима, производима, услугама и технологијама објавили смо одмах сутрадан по увођењу ванредног стања и то на иницијативу из кабинета премијерке Ане Брнабић. Био је отворен до 24. марта и поред кратког временског периода, пристигло је близу 300 предлога, што је показало висок потенцијал наших иновативних предузећа, али и значај финансијске подршке као још једне у низу мера Владе Србије за сузбијање ефеката изазваних пандемијом – појашњава Војводић и додаје да је подршка по појединачном пројекту износила до шест милиона динара.

Имајући у виду ургентност реаговања, независна Експертска комисија фонда је дала приоритет оним решењима за која је процењено да могу створити најзначајнији, најбржи и стратешки важан одговор на конкретне проблеме. Развој лекова и вакцина нису били предмет поменутог јавног позива.

Драгана Јокић-Стаменковић, Политика

Коментара: 0


#   респиратор   Владимир Војводић   Коронавирус   Институт Михајло Пупин   Фонд за иновациону делатност
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима