Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Предраг је најмлађи пацијент у Нишу који је био на респиратору 20 дана, ускоро одлази кући (ВИДЕО)

rssBookmark and Share

Ниш 03.09.2020. Јелена Пиљевић РТС, Јужна Србија Инфо

Од почетка епидемије Нишки клинички центар збринуо је више од 4.300 ковид пацијената. Тренутно је ситуација најмирнија за последњих шест месеци, а особље на интензивној нези које ради са најтежим случајевима посебно радује опоравак најмлађег пацијента који је био на респиратору, Предрага Николића из околине Лесковца.

Фото: РТС screenshot
Фото: РТС screenshot

Двадесетједногодишњи младић примљен је у Нишки клинички центар са оштећеним плућима, јетром, бубрезима. После двадесет дана на респиратору још је у болничком кревету, али му се ближи одлазак кући.

"Радујем се томе што ћу коначно да изађем одавде. Чуо сам од доктора колико је то било опасно, али сада је све супер", каже Предраг Николић.

Предраг је један од двадесетак пацијената који су били на респиратору и успели да оздраве, али било је и много изгубљених битака – за лекаре ни налик на ранија искуства.

"Они буду свесни, оријентисани и у само кратком временском периоду, пола сата до сат времена", наводи Милена Стојановић, најмлађи анестезиолог КЦ Ниш.

"У овим ситуацијама ми смо радили све што је било до нас, али није било ефекта. Такав осећај беспомоћности ја никада до сада нисам имала", наглашава др Нада Пејчић, анестезиолог из Лесковца.

У интензивној нези је за шест месеци било око 1.200 оболелих од ковида 19, па је са не ковид пацијентима било двоструко више болесника.

"Дошли смо до неких десетак пацијената и заиста ме страх садa под новим условима да не дође опет до пораста броја заражених", истиче Горан Милошевић, координатор ковид интензивне неге.

"Сада, када чујем музику из неког стана што асоцира на журку или када видим јавну свирку било где, моја прва помисао је – сад ће опет да нам се повећа број пацијената", додаје докторка Пејчић.

Радмило Јанковић, помоћник директора КЦ Ниш, каже да су се добро организовали последња два месеца.

"У том правцу ћемо дочекати следећи талас. Надамо се да ћемо моћи да затворимо све ковид објекте, али мислим да то неће бити реално", додаје Јанковић.

Уз многе непознанице које је епидемија донела једно је сигурно – и за ковид 19, као и за све остало, лична одговорност и превенција најбоља су заштита.

ВИДЕО: РТС

Коментара: 0


#   Ниш   Лесковац   Клинички центар Ниш   РТС   респиратор   Горан Милошевић   Предраг Николић   Коронавирус
@rts_vesti @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима