Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Predrag je najmlađi pacijent u Nišu koji je bio na respiratoru 20 dana, uskoro odlazi kući (VIDEO)

rssBookmark and Share

Niš 03.09.2020. Jelena Piljević RTS, Južna Srbija Info

Od početka epidemije Niški klinički centar zbrinuo je više od 4.300 kovid pacijenata. Trenutno je situacija najmirnija za poslednjih šest meseci, a osoblje na intenzivnoj nezi koje radi sa najtežim slučajevima posebno raduje oporavak najmlađeg pacijenta koji je bio na respiratoru, Predraga Nikolića iz okoline Leskovca.

Foto: RTS screenshot
Foto: RTS screenshot

Dvadesetjednogodišnji mladić primljen je u Niški klinički centar sa oštećenim plućima, jetrom, bubrezima. Posle dvadeset dana na respiratoru još je u bolničkom krevetu, ali mu se bliži odlazak kući.

"Radujem se tome što ću konačno da izađem odavde. Čuo sam od doktora koliko je to bilo opasno, ali sada je sve super", kaže Predrag Nikolić.

Predrag je jedan od dvadesetak pacijenata koji su bili na respiratoru i uspeli da ozdrave, ali bilo je i mnogo izgubljenih bitaka – za lekare ni nalik na ranija iskustva.

"Oni budu svesni, orijentisani i u samo kratkom vremenskom periodu, pola sata do sat vremena", navodi Milena Stojanović, najmlađi anesteziolog KC Niš.

"U ovim situacijama mi smo radili sve što je bilo do nas, ali nije bilo efekta. Takav osećaj bespomoćnosti ja nikada do sada nisam imala", naglašava dr Nada Pejčić, anesteziolog iz Leskovca.

U intenzivnoj nezi je za šest meseci bilo oko 1.200 obolelih od kovida 19, pa je sa ne kovid pacijentima bilo dvostruko više bolesnika.

"Došli smo do nekih desetak pacijenata i zaista me strah sada pod novim uslovima da ne dođe opet do porasta broja zaraženih", ističe Goran Milošević, koordinator kovid intenzivne nege.

"Sada, kada čujem muziku iz nekog stana što asocira na žurku ili kada vidim javnu svirku bilo gde, moja prva pomisao je – sad će opet da nam se poveća broj pacijenata", dodaje doktorka Pejčić.

Radmilo Janković, pomoćnik direktora KC Niš, kaže da su se dobro organizovali poslednja dva meseca.

"U tom pravcu ćemo dočekati sledeći talas. Nadamo se da ćemo moći da zatvorimo sve kovid objekte, ali mislim da to neće biti realno", dodaje Janković.

Uz mnoge nepoznanice koje je epidemija donela jedno je sigurno – i za kovid 19, kao i za sve ostalo, lična odgovornost i prevencija najbolja su zaštita.

VIDEO: RTS

video...

Komentara: 0


#   Niš   Leskovac   Klinički centar Niš   RTS   respirator   Goran Milošević   Predrag Nikolić   Koronavirus
@rts_vesti @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima