Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Држава припрема помоћ фирмама, размишља се и о помоћи грађанима од по 100 евра

Bookmark and Share

30.03.2020. Танјуг, РТС, Јужна Србија Инфо

Председник Александар Вучић изјавио да је у пакету мера за опоравак српске привреде, погођене коронавирусом, више од пет милијарди евра. Најавио да ће се за мала и средња предузећа исплатити минималне плате за три месеца. Размишља се и о помоћи сваком пунолетном грађанину у износу од 100 евра.

Држава припрема помоћ фирмама, размишља се и о помоћи грађанима од по 100 евра

Вучић је за ТВ Прва истакао да ће кроз тај програм мера бити пружена помоћ привреди, како малим и средњим, тако и великим предузећима, а надлежни размишљају и како да помогну "малима", пре свега, повртарима или млекарима.

Такође, посебна, подршка ићи ће угоститељству и хотелијерству, додао је Вучић.

Исторемено, неће бити смањења плата у јавном сектору, као ни пензија, јер смо се, каже, "спремали за овако нешто".

Вучић је рекао да је држава издвојила 700 милиона евра за подршку микро и малим предузећима како би њихов бизнис опстао после кризе.

Према његовим речима, подстицај ће добити сва онда предузећа која нису отпустила више од 10 одсто радника, а да ће све оне који су раднике запослили гледати да награде.

"Сви предузетници, микро и мала предузећа, за три месеца, макар и не трајала читава криза око короне, платићемо минималац сваком предузетнику, фризеру, обућару, пекару, таксисти, свакоме без изузетку и сваком од њихових запослених", рекао је Вучић.

Најавио је да исплата неће кренути по завршетку вандредног стања, већ за месец дана, јер су држави потребна два месеца да види да ли су радници оптуштани или не.

Уколико је неко отпустио раднике па вратио, биће му плаћено.

Одложено плаћање пореза 
Каже да сви предузетници у време корона вируса не могу сада да зараде, али ће имати минималац за себе и своје запослене.

Каже и да ће бити одложено плаћање пореза и доприноса на следећу годину, као и аконтација пореза на добити за следећу годину.

Друга мера је, како каже Вучић, потребна за ликвидност и део солвентности средњих предузећа, али посебно малих и микро, а то је гарантни фонд, преко којег ће банке убацити у систем две милијарде евра.

"Две милијаде евра банке ће морати да тресну у систем, а од тога ми преузимамо одговорност између 480 милиона и 600 милиона, око 550 милиона да се договоримо са банкама, што је милијарду и 250 милиона да се финансирају мали. Јер би банке рекле да може да се финансира само онај који долази за нови кредит", рекао је Вучић.

Држава ће бити гарант три године.

"Један део од те две милијарде ће нестати у бунару, јер их предузетници неће искористити на најбољи начин. Хоћемо да буде још више пара гурнутих у привреду", рекао је Вучић.

Како је рекао, при крају је договор са банкама о томе, а гувернер и министар финансија су већ разговарали са удружењима банака.

"Наш Фонд за развој нема ту способност да пронађе клијенте, ту су банке много боље од Фонда за развој. Дакле, још ће 200 милиона евра да улозе под најбољим могућим условиам да кредити не иду преко један одсто, да дамо грејс период", рекао је Вучић.

Србија се озбиљно припремила 
Председник је истакао да се Србија на озбиљан начин припреммала и посветила опоравку после кризе.

Најавио је ојачавање програма "Србија 2025", како би људе запослили кроз инфраструктуру и сачували и оне који су се вратили у земљу.

Такође, председник је изјавио да се, у оквиру мера наметнутих епидемијом и ударом на економију, размишља о томе да се свим пунолетним грађанима Србије на поклон да по 100 евра.

"То је велики новац у маси, дакле то је још око 520 милиона евра. Сваком пунолетном грађанину, запосленом, незапосленом, пензионеру, ко год да је, једнократно", открио је Вучић.

Истакао је да ће сиромашним грађанима то пуно значити, као и да ће тако бити појачана потрошња, како би се подигла економија.

Навео да захваљујући томе што је Србија на здравим ногама, ми сада можемо лакше да примамо ударце него други у региону.

Циљ Србије је да после свега крене убрзаним растом и заузме своје место у свету, јер ће после кризе доћи до нове политчке и економске расподеле у свету.

"Кренућемо брзо и снажно после короне, парама и оптимизмом", поручио је Вучић.


#   Александар Вучић   привреда   Влада Републике Србије   економија   новчана помоћ   Коронавирус
@avucic @Vlada_SR @


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима