Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Država priprema pomoć firmama, razmišlja se i o pomoći građanima od po 100 evra

Bookmark and Share

30.03.2020. Tanjug, RTS, Južna Srbija Info

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio da je u paketu mera za oporavak srpske privrede, pogođene koronavirusom, više od pet milijardi evra. Najavio da će se za mala i srednja preduzeća isplatiti minimalne plate za tri meseca. Razmišlja se i o pomoći svakom punoletnom građaninu u iznosu od 100 evra.

Država priprema pomoć firmama, razmišlja se i o pomoći građanima od po 100 evra

Vučić je za TV Prva istakao da će kroz taj program mera biti pružena pomoć privredi, kako malim i srednjim, tako i velikim preduzećima, a nadležni razmišljaju i kako da pomognu "malima", pre svega, povrtarima ili mlekarima.

Takođe, posebna, podrška ići će ugostiteljstvu i hotelijerstvu, dodao je Vučić.

Istoremeno, neće biti smanjenja plata u javnom sektoru, kao ni penzija, jer smo se, kaže, "spremali za ovako nešto".

Vučić je rekao da je država izdvojila 700 miliona evra za podršku mikro i malim preduzećima kako bi njihov biznis opstao posle krize.

Prema njegovim rečima, podsticaj će dobiti sva onda preduzeća koja nisu otpustila više od 10 odsto radnika, a da će sve one koji su radnike zaposlili gledati da nagrade.

"Svi preduzetnici, mikro i mala preduzeća, za tri meseca, makar i ne trajala čitava kriza oko korone, platićemo minimalac svakom preduzetniku, frizeru, obućaru, pekaru, taksisti, svakome bez izuzetku i svakom od njihovih zaposlenih", rekao je Vučić.

Najavio je da isplata neće krenuti po završetku vandrednog stanja, već za mesec dana, jer su državi potrebna dva meseca da vidi da li su radnici optuštani ili ne.

Ukoliko je neko otpustio radnike pa vratio, biće mu plaćeno.

Odloženo plaćanje poreza 
Kaže da svi preduzetnici u vreme korona virusa ne mogu sada da zarade, ali će imati minimalac za sebe i svoje zaposlene.

Kaže i da će biti odloženo plaćanje poreza i doprinosa na sledeću godinu, kao i akontacija poreza na dobiti za sledeću godinu.

Druga mera je, kako kaže Vučić, potrebna za likvidnost i deo solventnosti srednjih preduzeća, ali posebno malih i mikro, a to je garantni fond, preko kojeg će banke ubaciti u sistem dve milijarde evra.

"Dve milijade evra banke će morati da tresnu u sistem, a od toga mi preuzimamo odgovornost između 480 miliona i 600 miliona, oko 550 miliona da se dogovorimo sa bankama, što je milijardu i 250 miliona da se finansiraju mali. Jer bi banke rekle da može da se finansira samo onaj koji dolazi za novi kredit", rekao je Vučić.

Država će biti garant tri godine.

"Jedan deo od te dve milijarde će nestati u bunaru, jer ih preduzetnici neće iskoristiti na najbolji način. Hoćemo da bude još više para gurnutih u privredu", rekao je Vučić.

Kako je rekao, pri kraju je dogovor sa bankama o tome, a guverner i ministar finansija su već razgovarali sa udruženjima banaka.

"Naš Fond za razvoj nema tu sposobnost da pronađe klijente, tu su banke mnogo bolje od Fonda za razvoj. Dakle, još će 200 miliona evra da uloze pod najboljim mogućim usloviam da krediti ne idu preko jedan odsto, da damo grejs period", rekao je Vučić.

Srbija se ozbiljno pripremila 
Predsednik je istakao da se Srbija na ozbiljan način pripremmala i posvetila oporavku posle krize.

Najavio je ojačavanje programa "Srbija 2025", kako bi ljude zaposlili kroz infrastrukturu i sačuvali i one koji su se vratili u zemlju.

Takođe, predsednik je izjavio da se, u okviru mera nametnutih epidemijom i udarom na ekonomiju, razmišlja o tome da se svim punoletnim građanima Srbije na poklon da po 100 evra.

"To je veliki novac u masi, dakle to je još oko 520 miliona evra. Svakom punoletnom građaninu, zaposlenom, nezaposlenom, penzioneru, ko god da je, jednokratno", otkrio je Vučić.

Istakao je da će siromašnim građanima to puno značiti, kao i da će tako biti pojačana potrošnja, kako bi se podigla ekonomija.

Naveo da zahvaljujući tome što je Srbija na zdravim nogama, mi sada možemo lakše da primamo udarce nego drugi u regionu.

Cilj Srbije je da posle svega krene ubrzanim rastom i zauzme svoje mesto u svetu, jer će posle krize doći do nove politčke i ekonomske raspodele u svetu.

"Krenućemo brzo i snažno posle korone, parama i optimizmom", poručio je Vučić.

Komentara: 0


#   Aleksandar Vučić   privreda   Vlada Republike Srbije   ekonomija   novčana pomoć   Koronavirus
@avucic @Vlada_SR @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima