Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Држава, синдикати и послодавци без договора о минималној заради

Bookmark and Share

Београд 06.09.2019. Маја Ђурић, Н1 Србија

Још нема договора око тога колики ће бити минималац, јер три стране - синдикати, послодавци и држава имају различите захтеве. Ко колико тражи и због чега, говорило се и на округлом столу који је организовао Савез самосталних синдиката Србије. Али, ни након двочасовних разговора, ставови нису приближени.

Држава, синдикати и послодавци без договора о минималној заради

Министар финансија, ипак, наводи да ће повећање бити "бар двоцифрено" и уверава: коначна одлука ће бити донета на првој следећој седници Социо-економског савета.

Триста педесет хиљада људи у Србији прима минималац. Њихова месечна зарада је око 27.800 динара. Тај новац не покрива ни минималну потрошачку корпу, па је питање: о каквом животном стандарду грађани који живе од минималца уопште могу да размишљају."Пише да трочлана породица може месечно да потроши кило и 400 грама парадајза, то значи да њих троје сваког дана могу ренесансно да поделе 48 грама парадајза. Или да потроше 1200 за одећу и обућу, слатке муке купити некоме нешто за 1200 динара или толико потрошити за културу и рекреацију", рекао је председник Уједињених гранских синдиката "Независност" Зоран Стојиљковић.

Зато сваке, па и ове године, води се борба око износа минималне зараде на релацији синдиката, послодаваца и државе. Синдикати захтевају да минималац буде већи за 20 одсто, али послодавци такав предлог не прихватају. Из Уније послодаваца Србије казу да је једино повећање од 6 одсто реалано.

"Како видите да са тих шест посто постигнемо да изједначимо у наредне две године са минималном потрошачком корпом? Та математика ми уопште није јасна, покушавао сам да састављам. То би значило да би нам требало неких десет година најмање", каже Љубисав Орбовић из Савеза самосталних синдиката Србије.

"Шест одсто није нешто што смо ми одговорили вама, него да вас подсетим, ми смо први изашли као Унија послодаваца са тим предлогом и пре него што је Влада рекла било шта и синдикати", каже Милош Ненезић из Уније послодаваца Србије.

Ипак, из државе дарежљиво нуде готово дупло више. За толико повећање економско оправдање не постоји, каже министар финансија Синиша Мали, али додаје: постоји и социјално и политичко оправдање. "Неће бити како послодавци мисле да треба, биће више како запослени траже, како синдикати траже. Биће минимално двоцифрена повећања минималне цене рада и ове године. И ове године. А нама је свима циљ да задржимо тешко остварену финансијску стабилност", рекао је министар финансија Синиша Мали.

"Да л бисмо ми волели да буде минимална цена рада 37.000, ево да вам ја кажем - ја нисам задовољан са тим. Ево да ја будем бољи од вас, ја бих волео да буде 50.000, али треба да будемо реални", каже  министар за рад, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић.

Поједине чланове синдиката такве најаве нису претерано обрадовале, па су из публике стигли коментари да се министри понашају као "монарси", уместо као "монаси". То није била једина критика. 

"Где су токови новца испод руке што се људима исплаћују на руке? Где су паре? Реците?", чуло се на расправи.

За коначну одлуку о висини минималца чека се 10. септембар, када ће, уверава министар финасија, бити постигнут договор.

Маја Ђурић, Н1 Србија

Коментара: 0


#   Београд   синдикат   зарада   Синиша Мали   Зоран Ђорђевић   минималац   Унија послодаваца
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима