Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Država, sindikati i poslodavci bez dogovora o minimalnoj zaradi

Bookmark and Share

Beograd 06.09.2019. Maja Đurić, N1 Srbija

Još nema dogovora oko toga koliki će biti minimalac, jer tri strane - sindikati, poslodavci i država imaju različite zahteve. Ko koliko traži i zbog čega, govorilo se i na okruglom stolu koji je organizovao Savez samostalnih sindikata Srbije. Ali, ni nakon dvočasovnih razgovora, stavovi nisu približeni.

Država, sindikati i poslodavci bez dogovora o minimalnoj zaradi

Ministar finansija, ipak, navodi da će povećanje biti "bar dvocifreno" i uverava: konačna odluka će biti doneta na prvoj sledećoj sednici Socio-ekonomskog saveta.

Trista pedeset hiljada ljudi u Srbiji prima minimalac. Njihova mesečna zarada je oko 27.800 dinara. Taj novac ne pokriva ni minimalnu potrošačku korpu, pa je pitanje: o kakvom životnom standardu građani koji žive od minimalca uopšte mogu da razmišljaju."Piše da tročlana porodica može mesečno da potroši kilo i 400 grama paradajza, to znači da njih troje svakog dana mogu renesansno da podele 48 grama paradajza. Ili da potroše 1200 za odeću i obuću, slatke muke kupiti nekome nešto za 1200 dinara ili toliko potrošiti za kulturu i rekreaciju", rekao je predsednik Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost" Zoran Stojiljković.

Zato svake, pa i ove godine, vodi se borba oko iznosa minimalne zarade na relaciji sindikata, poslodavaca i države. Sindikati zahtevaju da minimalac bude veći za 20 odsto, ali poslodavci takav predlog ne prihvataju. Iz Unije poslodavaca Srbije kazu da je jedino povećanje od 6 odsto realano.

"Kako vidite da sa tih šest posto postignemo da izjednačimo u naredne dve godine sa minimalnom potrošačkom korpom? Ta matematika mi uopšte nije jasna, pokušavao sam da sastavljam. To bi značilo da bi nam trebalo nekih deset godina najmanje", kaže Ljubisav Orbović iz Saveza samostalnih sindikata Srbije.

"Šest odsto nije nešto što smo mi odgovorili vama, nego da vas podsetim, mi smo prvi izašli kao Unija poslodavaca sa tim predlogom i pre nego što je Vlada rekla bilo šta i sindikati", kaže Miloš Nenezić iz Unije poslodavaca Srbije.

Ipak, iz države darežljivo nude gotovo duplo više. Za toliko povećanje ekonomsko opravdanje ne postoji, kaže ministar finansija Siniša Mali, ali dodaje: postoji i socijalno i političko opravdanje. "Neće biti kako poslodavci misle da treba, biće više kako zaposleni traže, kako sindikati traže. Biće minimalno dvocifrena povećanja minimalne cene rada i ove godine. I ove godine. A nama je svima cilj da zadržimo teško ostvarenu finansijsku stabilnost", rekao je ministar finansija Siniša Mali.

"Da l bismo mi voleli da bude minimalna cena rada 37.000, evo da vam ja kažem - ja nisam zadovoljan sa tim. Evo da ja budem bolji od vas, ja bih voleo da bude 50.000, ali treba da budemo realni", kaže  ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

Pojedine članove sindikata takve najave nisu preterano obradovale, pa su iz publike stigli komentari da se ministri ponašaju kao "monarsi", umesto kao "monasi". To nije bila jedina kritika. 

"Gde su tokovi novca ispod ruke što se ljudima isplaćuju na ruke? Gde su pare? Recite?", čulo se na raspravi.

Za konačnu odluku o visini minimalca čeka se 10. septembar, kada će, uverava ministar finasija, biti postignut dogovor.

Maja Đurić, N1 Srbija

Komentara: 0


#   Beograd   sindikat   zarada   Siniša Mali   Zoran Đorđević   minimalac   Unija poslodavaca
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima