Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Експанзија дивље градње у Нишу

rssBookmark and Share

26.03.2015. Јужна Србија Инфо

Број нелегалних објеката у Нишу, у последњих десетак година вишеструко се повећао, и процењује се да их је сада 36.000.

Експанзија дивље градње у Нишу

Ови објекти немају грађевинску дозволу, изјавио је начелник нишке Управе за планирање и изградњу Родољуб Михајловић.

Према његовим речима, 2003. године у Нишу је било евидентирано 8.000 бесправно изграђених објеката, 2009. године таквих објеката било је 27.000, а 2012. године око 36.000.

Михајловић је подсетио да грађани који су бесправно градили објекте могу најкасније до 30. априла ове године да допуне документацију по поднетим захтевима за легализацију. Он је истакао да су скоро сви захтеви за легализацију који су стигли у нишку управу, а њих је око 35.000, "празни", односно, садрже само образац захтева.
Михајловић је оценио да се нелегалној градњи не може се стати на пут индивидуалним активностима локалних самоуправа, већ само законом са јасно дефинисаним условима и казнама.

"Наше законодавство од 2003. године дефинише бесправну градњу као кривично дело, али од тада до данас нико није кривично одговарао због тога што је подигао објекат без грађевинске дозволе", истакао је Михајловић.

Он је нагласио да се мора значајно повећати одговорност грађевинске инспекције и инспектори обавезати да на терену спрече сваки покушај бесправне градње.

"Нажалост ми сада имамо вишеспратнице са по неколико стотина квадрата које су изграђене без дозволе, а имамо такође и објекте које имају по два или три спрата више од пројектоване спратности", казао је Михајловић.

 

Бета, Јужна србија Инфо

Коментара: 0


#   Јужна Србија регион   Јужна Србија Инфо   Управа за планирање и изградњу   Родољуб Михајловић   дивља градња   кривично дело
@juznasrbija @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима