Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Корумпирани инвеститори и службеници украли један нишки буџет

rssBookmark and Share

Ниш 19.03.2016. Зорица Миладиновић

Градски званичници у Нишу тврде да нико у том граду, али ни Србији "није кривично одговарао због нелегалне градње која је кривично дело"

Фото: Јужна Србија
Фото: Јужна Србија

У Нишу има више од 30.000 нелегалних објеката, а 27.800 таквих објеката већ се налази у поступку легализације која ће амнестирати инвеститоре и грађане од одговорности за кривично дело нелегалне градње. До сада их је, пак, "амнестирала" грађевинска инспекција, која је упркос експанзији дивље градње, прошле године покренула само 356 поступака због градње без грађевинске дозволе, а уклонила само 25 таквих објеката, подаци су надлежних градских управа у Нишу.

Према Закону о озакоњењу, "за јефтине паре" моћи ће да се озаконе станови у стамбеним зградама, куће, локали, гараже и други стамбени објекти, као и делови објеката или незавршени објекти. У време ступања закона на снагу, у новембру прошле године, "држава“ је направила сателитски снимак, који се може видети на сајту Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, а све што на том снимку, узузев у закону такстативнио побројаних објеката, као што су они на клизиштима, јавним површинама или изгађени од "несигурног" материјала, подложно је легализацији. Скупштина града Ниша је крајем прошле године, на предлог Градског већа, а уз образложење да жели градске прописе да усклади са тим законом, донела одлуку да је могуће легализовати и нелегалну надградњу стамбених зграда, која је узела маха.

- Био сам против такве одлуке, јер је мотивисана идејом да се "реши" неколико привилегованих инвеститора који су надзиђивали зграде без дозволе, али нисам наишао на разумевање у Градском већу. Такође, није било слуха у градском руководству да решимо бесправно постављене баште у кафићима у централној зони. Дао сам налог да се у главној, Обреновићевој улици, уклоне све нелегално подигнуте баште, али су остале две које су припадале "привилегованима". Онда сам рекао да она сиротиња чије су баште уклоњене може да их врати, јер је бесмислено да они не могу да их имају, а неко други може. Нажалост, дивља градња у Нишу је постала правило, а само у последњих пет година корумпирани инвеститори и појединци из градске управе на тај начин су "украли" бар један буџет Ниша - каже заменик градоначелника Ниша Љубивоје Славковић.

Он додаје да је само на потезу од Ниша до Нишке Бање без грађевинске дозволе изграђено више од 150.000 квадратних метара пословног простора, а да "грађевинска инспекција није зауставила ни једну градњу". На путу од Ниша до Малче изграђено је без дозволе око 7.000 квадратних метара пословног простора, који је упркос томе прикључен на електроенергетску и водоводну мрежу.

- То су капиталне ствари и немогуће је да их инспектори "не виде", тако да се може претпоставити да је реч о коруптивном понашању. Нелегална градња и лош рад грађевинске инспекције су једна од најтежих корупцијских прича у Нишу и Србији. Завод за урбанизам, Управа за планирање и изградњу и Управа за имовину и инспекцијске послове су Бермудски троугао у којем се свашта дешава и производи урбанистички хаос. Због такве ситуације не треба амнестирати од одговорности градску управу, али ни јавно тужилаштво, које сноси кривицу што ниједан инвеститор у Нишу није кривично одговарао за кршење закона приликом градње- каже Славковић.

Заменик начелника Управе за имовину и инспекцијске послове Срђан Лакетић додаје да за "нелегалну грашњу нико у Србији није кривично одговарао". Он прецизира да су они који су градили без икаквих дозвола углавном могли да се суоче са новчаном казном од 50-ак хиљада динара за хуманитарне сврхе, а привредна друштва плаћала казну од највише 250.000 динара. Не негира да раду инспекције постоје неправилности, због којих су "неки инспектори и кажњавани", али наводи да постоји низ проблема који "онемогућавају ефикасан рад инспекције".

- Закони о планирању и изградњи су у последњих 13 година све лошији. Они прописују, рецимо, да инспекција не може рушити бесправно подигнуте објекте уколико инвеститор поднесе захтев за легализацију, а одлучивање по захтеву у првостепеном и другостепеном поступку може трајати годинама. Омогућавају и да свако ко поднесе захтев за легализацију има право да прикључи нелегални објекат на електронергетску, водоводну и осталу комуналну инфраструктуру. Међу инвеститорима је постала постала "мода" да сукцесивно траже изузеће свих могућих надлежних функционера и службеника који одлучују о њиховом случају, што по закону могу, те на тај начин годинама одлажу евентуално решење о рушењу - каже Лакетић.

Према мишљењу надлежних, нека од оваквих законских "решења", или неправилности у раду "појединаца" у градској управи или струци, омогућила су нелегалну градњу и препознатљивих, капиталних објеката у Нишу. Градски стадион "Раднички" функцинише иако нема грађевинску дозволу за западну трибину, а Тениски терени код Основне школе "Свети Сава" већ годинама немају ни грађевинску ни употребну дозволу, а "прикључени" су на струју и воду, које плаћа школа. Пословни центар "Србија", у строгом центру града, нема употребну дозволу, а притом граду дугује 200 милиона динара за комуналне услуге и око 1.000 квадратних метара пословног простора. Тржни центар "Калча", по којем је Ниш током 90-их био "препознатљив", до данас није добио употребну дозволу. Према доступним подацима, због оваквих пропуста, као и могућих злоупотреба или корупције при инвестирању и градњи, нико није одговарао.

Канцеларија за помоћ грађанима

Локални антикорупцијски форум Ниш (ЛАФ), који је претпрошли викенд организовао антикорупцијски дијалог о корупцији у нишком грађевинарству и урбанизму, још једном је позвао градске званичнике да Ниш први у Србији оснује Канцеларију за помоћ грађанима који се боре против корупције у свим областима живота, па и изградњи и урбанизму, где је потенцијално и стварно има "у приличној мери". Канцеларија би била у надлежности ЛАФ-а, а грађани би у њој могли да добију бесплатну адвокатску помоћ, као и експертску, медијску и јавну подршку.

Р. Д.

 

Извор: Данас

Коментара: 0


#   Ниш   тржни центар   Љубивоје Славковић   Канцеларија за младе   Свети Сава   инвеститори   корупција   Управа за планирање и изградњу   градња   ЛАФ   Скупштина града Ниша   ТЦ Калча   лош рад   тениски терени   дивља градња   грађевинска инспекција   Скупштина града   завод за урбанизам   Управа за имовину   кривично дело   нелегална градња
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима