Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Мука ујединила опозицију: Челници града погазили реч

rssBookmark and Share

Ниш 18.11.2015.

Одборници опозиције одржали су ванредну конференцију за новинаре у Скупштини Града Ниша јер није било обећаног преноса уживо, 37. по реду скупштинске седнице, на Нишкој телевизији.

Мука ујединила опозицију: Челници града погазили реч

"Мука ће нас натерати да се ујединимо, а медијски мрак и политички терор сам најбоље осетио на својој кожи. Закулисне радње нису од данас, закулисне радње су од пре пар месеци. Ја сам убеђен да су свесно каснили са материјалима, јер су чекали тренутак да се Нишка телевизија приватизује па тек онда кад је то урађено да пусте кључне тачке дневног реда, а то је стање у нашим јавно комуналним предузећима сагледано кроз ребаланс буџета. Од почетка је тај концепт био присутан, видите да су се сви разбежали са седнице јер данас отварају већ отворене фабрике и тај концепт ће се наставити вероватно до избора", каже Бранислав Јовановић лидер Народног покрета Србије у Нишу и шеф одборничке групе у Скупштини Града..

Он тврди да је Република дигла руке од нашег Града.

"Република је прошле године дала 200 милиона динара да санира наша јавна комунална предузећа која су на коленима, ове године директно из буџета око 500 милиона динара иде за санацију јавно комуналних предузећа која су у катастрофалном стању. Данас је још једно јавно комунално предузеће на дневном реду, а то је Завод за урбанизам и као што видите то је изненадна тачка са нових 38 милиона динара и то ће ићи у недоглед како се ближе избори. Ово је све организовано и припремано и ја сам сигуран да су данашњим чином успели да нас уједине дефинитивно и да нам је потребна једна листа да Ниш заблиста која ће омогућити да дође до промена на локалном нивоу", каже Јовановић и подсећа да је и сам премијер казао да су највећи проблем који дестабилизује земљу локалне самоуправе и да њихов лош рад неће подржати у кампањи.

"То се најбоље види данас, локална власт се енормно задужује, видите да има људи са купљеним дипломама, да руше економски концепт земље. У Нишу три пута мењају буџет док Република ниједном није променила и то је нешто што разликује овај град од других градова", закључује Јовановић.

Шеф одборничке групе Социјалдемократске странке у Нишу, Милош Симоновић рекао је да је одлука да се седница настави без дискутовања и опозиције легитимна, али да представља силовање демократије.

„Дефинитивно имамо велику кризу у локалној власти у Граду, и не само кризу власти, оно што је још горе и теже по грађане Ниша јесте криза морала, криза било каквог договора и политичког дијалога који пчито више не постоји у нашем граду и мени је јако жао због тога. Мислим да би мало политичке воље и договора било довољно да се одржи јавност у раду седнице Скупштине Града која постоји више од 18 година. Нажалост до тога није дошло из нама непознатих разлога. Ово што се десило у претходних пола сата да се Скупштина Града која има преко 50 тачака заврши за практично 30 минута управо показује ону жељу локалне власти од самог почетка, а то је да се што мање седи у овој Скупштини Града и да се не чује реч опозиције, да се не чује реч о проблемима које имају грађани нашег града. Ми смо се надали јуче после састанка који смо имали са председником Скупштине Града да је договор постигнут и да постоји тај минимум политичке воље да се традиција дуга 18 година задржи и да се чује реч одборника из ове Скупштине“, каже Симоновић.

Миодраг Радовић из Демократске странке рекао је да ово више није само криза власти и политичка криза у граду већ криза и сумрак демократије. Он поставља питање да ли је све ово било случајно.

„У овом тренутку се опозиција није борила само зато да грађани чују неку реч пре свега од оних који неодговорно врше власт у Граду пуне четири године него се опозиција трудила да оно што јесте тековина демократије остане у једном таквом медијском граду, а то је Град Ниш. Можда ова неспособна власт жели да на данашњи дан када премијер долази у Ниш или околину Ниша, да отвара по ко зна који пут фабрику, да се покаже како они имају тај радикалски капацитет да зауставе демократију у Нишу. Опозиција у овом тренутку то неће дозволити и ми ћемо се трудити да град који је био лучоноша демократије буде то и на следећим изборима“, каже Радовић.


#   Ниш   ДС   Милош Симоновић   Бранислав Јовановић   силовање   Комунална предузећа   СДС   Скупштина града Ниша   лош рад   опозиција   НПС Народни покрет Србије   Скупштина града   завод за урбанизам   Миодраг Радовић
@demokrate @socdemstranka @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима