Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Muka ujedinila opoziciju: Čelnici grada pogazili reč

rssBookmark and Share

Niš 18.11.2015.

Odbornici opozicije održali su vanrednu konferenciju za novinare u Skupštini Grada Niša jer nije bilo obećanog prenosa uživo, 37. po redu skupštinske sednice, na Niškoj televiziji.

Muka ujedinila opoziciju: Čelnici grada pogazili reč

"Muka će nas naterati da se ujedinimo, a medijski mrak i politički teror sam najbolje osetio na svojoj koži. Zakulisne radnje nisu od danas, zakulisne radnje su od pre par meseci. Ja sam ubeđen da su svesno kasnili sa materijalima, jer su čekali trenutak da se Niška televizija privatizuje pa tek onda kad je to urađeno da puste ključne tačke dnevnog reda, a to je stanje u našim javno komunalnim preduzećima sagledano kroz rebalans budžeta. Od početka je taj koncept bio prisutan, vidite da su se svi razbežali sa sednice jer danas otvaraju već otvorene fabrike i taj koncept će se nastaviti verovatno do izbora", kaže Branislav Jovanović lider Narodnog pokreta Srbije u Nišu i šef odborničke grupe u Skupštini Grada..

On tvrdi da je Republika digla ruke od našeg Grada.

"Republika je prošle godine dala 200 miliona dinara da sanira naša javna komunalna preduzeća koja su na kolenima, ove godine direktno iz budžeta oko 500 miliona dinara ide za sanaciju javno komunalnih preduzeća koja su u katastrofalnom stanju. Danas je još jedno javno komunalno preduzeće na dnevnom redu, a to je Zavod za urbanizam i kao što vidite to je iznenadna tačka sa novih 38 miliona dinara i to će ići u nedogled kako se bliže izbori. Ovo je sve organizovano i pripremano i ja sam siguran da su današnjim činom uspeli da nas ujedine definitivno i da nam je potrebna jedna lista da Niš zablista koja će omogućiti da dođe do promena na lokalnom nivou", kaže Jovanović i podseća da je i sam premijer kazao da su najveći problem koji destabilizuje zemlju lokalne samouprave i da njihov loš rad neće podržati u kampanji.

"To se najbolje vidi danas, lokalna vlast se enormno zadužuje, vidite da ima ljudi sa kupljenim diplomama, da ruše ekonomski koncept zemlje. U Nišu tri puta menjaju budžet dok Republika nijednom nije promenila i to je nešto što razlikuje ovaj grad od drugih gradova", zaključuje Jovanović.

Šef odborničke grupe Socijaldemokratske stranke u Nišu, Miloš Simonović rekao je da je odluka da se sednica nastavi bez diskutovanja i opozicije legitimna, ali da predstavlja silovanje demokratije.

„Definitivno imamo veliku krizu u lokalnoj vlasti u Gradu, i ne samo krizu vlasti, ono što je još gore i teže po građane Niša jeste kriza morala, kriza bilo kakvog dogovora i političkog dijaloga koji pčito više ne postoji u našem gradu i meni je jako žao zbog toga. Mislim da bi malo političke volje i dogovora bilo dovoljno da se održi javnost u radu sednice Skupštine Grada koja postoji više od 18 godina. Nažalost do toga nije došlo iz nama nepoznatih razloga. Ovo što se desilo u prethodnih pola sata da se Skupština Grada koja ima preko 50 tačaka završi za praktično 30 minuta upravo pokazuje onu želju lokalne vlasti od samog početka, a to je da se što manje sedi u ovoj Skupštini Grada i da se ne čuje reč opozicije, da se ne čuje reč o problemima koje imaju građani našeg grada. Mi smo se nadali juče posle sastanka koji smo imali sa predsednikom Skupštine Grada da je dogovor postignut i da postoji taj minimum političke volje da se tradicija duga 18 godina zadrži i da se čuje reč odbornika iz ove Skupštine“, kaže Simonović.

Miodrag Radović iz Demokratske stranke rekao je da ovo više nije samo kriza vlasti i politička kriza u gradu već kriza i sumrak demokratije. On postavlja pitanje da li je sve ovo bilo slučajno.

„U ovom trenutku se opozicija nije borila samo zato da građani čuju neku reč pre svega od onih koji neodgovorno vrše vlast u Gradu pune četiri godine nego se opozicija trudila da ono što jeste tekovina demokratije ostane u jednom takvom medijskom gradu, a to je Grad Niš. Možda ova nesposobna vlast želi da na današnji dan kada premijer dolazi u Niš ili okolinu Niša, da otvara po ko zna koji put fabriku, da se pokaže kako oni imaju taj radikalski kapacitet da zaustave demokratiju u Nišu. Opozicija u ovom trenutku to neće dozvoliti i mi ćemo se truditi da grad koji je bio lučonoša demokratije bude to i na sledećim izborima“, kaže Radović.


#   Niš   DS   Miloš Simonović   Branislav Jovanović   silovanje   Komunalna preduzeća   SDS   Skupština grada Niša   loš rad   opozicija   NPS Narodni pokret Srbije   Skupština grada   zavod za urbanizam   Miodrag Radović
@demokrate @socdemstranka @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima