Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Дистрибуција мења старе ормаре за струјомере, ко ће сносити трошкове?!

Bookmark and Share

03.09.2020. РТС

До краја године сва мерна места за струју постају власништво Оператора дистрибутивног система "ЕПС Дистрибуције" који ће бринути о њима, што значи и замену старих дрвених ормарића за бројила новим металним или пластичним.

Дистрибуција мења старе ормаре за струјомере, ко ће сносити трошкове?!

Слике дотрајалих, негде и оштећених дрвених ормарића за бројила, ускоро ће бити прошлост. Оператор дистрибутивног система "ЕПС Дистрибуција" са преузимањем мерних места, по утврђеном редоследу уз замену ормара, замењиваће и старе струјомере дигиталним, инсталације и прикључну опрему.

"Преузимање мерно развојних ормара се врши на територији читаве Србије и до краја 2020. морамо преузети све мерно разводне ормаре. Када причамо о реконструкцији и замени, вршиће се замена најугроженијих тамо где је угрожена безбедност", каже Дарко Недовић, ОДС "ЕПС Дистрибуција".

До сада је замењено 590.000 таквих мерних места.

У Србији има три милиона и шестсто мерних места у категорији домаћинстава. План који је одобрила Агенција за енергетику показује да је за земену милион и по. Грађани у том важном послу не сносе никаве трошкове, а корист је велика.

Дотрајалих мерних места има у целој земљи, а највише у Београду. На Врачару, Старом граду и Савском венцу неке зграде старије су од 100 година и често немају уземљење, па је ризик од пожара и струјног удара велики. Зато је замена дрвених ормарића за струјомере један од најважних послова и из безбедосних разлога.

"Ово је зграда са 20 станова где би требало променити ормар, јер је у лако лошем стању како због безбедности тако и због манипулација, односно крађе струје", истиче Александра Благојевић, професионални управник "Животног простора".

Иначе, на тај посао обавезују и закони о енергетици и становању. А ЕПС-у су га протекле две деценије највише отежавале процедуре набавке нових бројила и нерешена власничка права у самим стамбеним зградама. Мерна места неретко су се водила и на преминуле станаре.

РТС

Коментара: 0


#   ЕПС Снабдевање   електрично бројило   електрична енергија
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима