Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Distribucija menja stare ormare za strujomere, ko će snositi troškove?!

Bookmark and Share

03.09.2020. RTS

Do kraja godine sva merna mesta za struju postaju vlasništvo Operatora distributivnog sistema "EPS Distribucije" koji će brinuti o njima, što znači i zamenu starih drvenih ormarića za brojila novim metalnim ili plastičnim.

Distribucija menja stare ormare za strujomere, ko će snositi troškove?!

Slike dotrajalih, negde i oštećenih drvenih ormarića za brojila, uskoro će biti prošlost. Operator distributivnog sistema "EPS Distribucija" sa preuzimanjem mernih mesta, po utvrđenom redosledu uz zamenu ormara, zamenjivaće i stare strujomere digitalnim, instalacije i priključnu opremu.

"Preuzimanje merno razvojnih ormara se vrši na teritoriji čitave Srbije i do kraja 2020. moramo preuzeti sve merno razvodne ormare. Kada pričamo o rekonstrukciji i zameni, vršiće se zamena najugroženijih tamo gde je ugrožena bezbednost", kaže Darko Nedović, ODS "EPS Distribucija".

Do sada je zamenjeno 590.000 takvih mernih mesta.

U Srbiji ima tri miliona i šeststo mernih mesta u kategoriji domaćinstava. Plan koji je odobrila Agencija za energetiku pokazuje da je za zemenu milion i po. Građani u tom važnom poslu ne snose nikave troškove, a korist je velika.

Dotrajalih mernih mesta ima u celoj zemlji, a najviše u Beogradu. Na Vračaru, Starom gradu i Savskom vencu neke zgrade starije su od 100 godina i često nemaju uzemljenje, pa je rizik od požara i strujnog udara veliki. Zato je zamena drvenih ormarića za strujomere jedan od najvažnih poslova i iz bezbedosnih razloga.

"Ovo je zgrada sa 20 stanova gde bi trebalo promeniti ormar, jer je u lako lošem stanju kako zbog bezbednosti tako i zbog manipulacija, odnosno krađe struje", ističe Aleksandra Blagojević, profesionalni upravnik "Životnog prostora".

Inače, na taj posao obavezuju i zakoni o energetici i stanovanju. A EPS-u su ga protekle dve decenije najviše otežavale procedure nabavke novih brojila i nerešena vlasnička prava u samim stambenim zgradama. Merna mesta neretko su se vodila i na preminule stanare.

RTS

video...

Komentara: 0


#   EPS Snabdevanje   električno brojilo   električna energija
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima