Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Предузетништво из Лесковца: Хроно хлеб уз социјалну одговорност

rssBookmark and Share

Лесковац 17.10.2018.

Лесковачка фирма спојила је у свом производу два лица савременог света - ужурбаног човека који воли домаћи залогај, али за њега нема времена, и жељу да се храни здраво, макар и због помодног тренда какав је "хроно исхрана".

Предузетништво из Лесковца: Хроно хлеб уз социјалну одговорност

Свраћање у пекару, не по масан бурек већ по неки од "хроно" хлепчића којих су данас пуне витрине, постало је свакодневна рутина великог броја људи из великих градова. А сада се чак не мора излазити ни до пекаре на ћошку, јер ваш "оброк по сату" може доћи и у домаћој режији - право из кућне рерне.

Да то буде тако и у Србији омогућава фирма Хроно из Лесковца, која је код нас покренула произодњу брашна за бесквасни хлеб пуног зрна, за једноставну припрему код куће.

 Почели су стидљиво, а данас размишљају и о увођењу треће смене.

"Можете да бирате, са зачинским биљем 'за сладокусце' или без њега, а сам хлеб се прави простим додавањем воде, без икаквих других технолошких захтева", каже Валентина Богдановић прехрамбени техничар и власник фирме Chrono из Лесковца.

Потребно је само да домаћица, или домаћин, прибави себи мешавину бесквасног хлеба, сачињену од неколико врста интегралног брашна, хималајске соли и, по жељи, зачинског биља.

Сви састојци су природни и веома препоручљиви за здравље и виталност, а адитива "обавезних" за стандардне пекарске хлебове - нема.

Али, истичу из Chrono, то што доносе незабораван мирис и укус правог света у овај наш све виртуалнији, није најважније посао којим се баве. Поред здравља појединца, у овој лековачкој фирмици се баве и здрављем друштва, јер Chrono је поврх свега, или пре свега -  социјално предузеће.

Битније од свега и овој причи је, кажу, да су њихови запослени искључиво људи из иначе тешко запошљивих категорија. Нагласак је на особама са инвалидитетом различитих категорија, и то је социјални карактер њиховог бизниса на који су поносни и који посебно истичу.

Тренутно имају пет запослених, тек су кренули са правом производњом за тржиште, али се сходно великом интересовању потенцијалних партнера, очекује брзо запошљавање још неколико људи и рад "у две а можда и у три смене".

И нема ту "шминке", или запошљавања да би се задовољио законски минимум ради неке олакшице. Овде раде особа са оштећеним слухом, друга са критично високом анемијом, једна са менталним ограничењима, особа са оштећеним видом и један срчани болесник. И поред свих њихових личних проблема, желе да раде и потпуно су посвећени свом послу.

"Хоћемо да запослимо још људи са физичким оштећењима, који су потпуно невидљиви у нашем систему запошљавања. Али, у овом тренутку били су нам потребни они који могу лакше да изнесу удар овог стресног почетка. Свакако планирано да до краја године буде минимум десет људи", каже Валентина, додајући да то није лоше за фирму која је основана у марту а с пробном производњом кренула у августу.

Наравно, ништа није "пало с неба". Фирма Chrono поникла је пре годину и по дана у инкубатору Едукационог центра и Иницијативе за социјално оснаживање из Лесковца, који је дао техничку подршку за почетак производње.

До марта је Едукациони центар био и њихова адреса, јер су практично били "експозитура" инкубатора, а сад су унајмили погон за производњу. У међувремену се укључио и немачки ГиЗ, који је обезбедио техничку опрему, савремену амбалажу, и другу подршку да могу да изађу на тржиште са не само квалитетним него и визуелно допадљивим производом.

За ГиЗ-ову помоћ, по јавном позиву, конкуренција је уве велика али овакав производ прилично јединствен за Србију и у тренутку када је свет "полудео" за здравим и "хроно" производима, лако се пласирао међу одабране.

Уз помоћ Немца, и њихове подршке вредне најмање 15.000 евра, прескочена је неколико великих препрека - производ више није обичном папирном паковању у каквом се иначе продаје брашно већ непропусној амбалажи с роком трајања од чак две године, и не прави се потпуно ручно, што је имало огроман утицај на смањење цене производње.

Ангажовани су, између осталог, локални уметници који су радили на дизајну амбалаже.

А какви су планови? Па, велики!

"Бојимо се чак да се унапред радујемо колико је интересовање, посебно из иностранства. Били смо на скуповима где се појављују иностране фирме и веома им се свидело то што су код нас видели. Код нас у Србији, ово је тек у зачетку и с 'хроно' исхраном су упознати само људи у великим градовима. А бесквасни хлеб је храна и за дијабетичаре, и за који су осетљиви на глутен, пекарске адитиве, или имају неки други проблем у исхрани".

Георги Митев Шантек, Мондо

Коментара: 0


#   Лесковац   хлеб   Едукациони центар   Chrono Хроно Лесковац   Валентина Богдановић
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима