Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Инвалиди у заштитној радионици ,,Универзал’’ без минималца 27 месеци

rssBookmark and Share

01.03.2011. Душан Коцић

Директoрица ,,Универзала’’ Љиљана Павић-Стојковић наглашава да дуговања износе 48 милиона динара и да је будућност колектива – неизвесна!

Универзал: нико не брине о инвалидним лицима
Универзал: нико не брине о инвалидним лицима

ЛЕСКОВАЦ – У Лесковцу прави скандал: у јединој заштитној радниоци у Јабланичком округу, где углавном раде инвалидна лица од рођења, минималац није подељен 27 месеци! Универзал је сто одсто у државном власништву, али ни то није био довољан разлог да се бар обезбеди повољнији положај запослених, односно да имају приоритет око појединих послова која наручују надлежни државни органи и јавна предузећа.

Пореске обавезе према фондвима ПИО и здравственог осигурања измирене су са последњим даном 2009. године, али у овом трентку радници нису здравствено збринути.

Љиљана Павић-Стојковић, директорица Универзала, наглашава да дуговања према пословним партнерима и добављачима износе 48 милиона динара и да је будућност колектива – неизвесна.

Тренутно је у Универзало ангажовано 130 радника, међу којима је 76 особа са инвалидитетом, а 53 имају озбиљне менталне проблеме. Сви радници, без обзира на ивалидност, желе да раде и једино од државе траже да им се помогне у обезбеђивању било каквог посла.

Љиљана Павић-Стојковић истиче да је већи број послодаваца више заинтересован да прими особу са инвалидитетом, него да успоставља било какву пословно-техничку сарадњу са Универзалом, што још више отежава положај овог јединственог колектива на југу Србије.

По оцени директора НСЗ Јовице Маринковића, од почетка примене Закона о запошљавању лица са инвалидитетом три до четири пута се запослило више лица у односу на предходни период.

За евентуалну промену власничке структуре у колективу нема озбиљих купаца, а како сматрају у руководству Универзала, поједини ,,новопечени богаташи’’ искључиво су заинтересовани за хале и локацију фирме!

У Националној служби за запошљавање у Лесковцу евидентирано је 300 инвалидних особа, али половина, односно 150 лица, активно тражи посао. Од почетка практичне примене Закона о професионалној рехабилитацији и запошљавања особа са инвалидитетом ангажовано је двадесетак незапослених лица.

Ове године расписано је осам конкурса за професионалну рехабилитацију и подстицање запошљавања особа са инвалидитетом, а међу њима су и конкурси за самозапошљавање и спровођење мера стручне праксе.

Конкурси за запошљавања лица са инвалидитетом трајаће док се не утроше предвиђена средства у буџету републике Србије, сем конкурса који се односи на тзв. јавне радове, јер је рок за њихово пријављивање два месеца.

 

Коментара: 0


#   јавна предузећа   Особе са инвалидитетом   особа са инвалидитетом   самозапошљавање
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима