Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Како изгледа процедура за добијање 100 евра помоћи

Bookmark and Share

25.04.2020. Танјуг, РТС, Јужна Србија Инфо

Пензионерима и онима који примају новчану социјалну помоћ 100 евра биће исплаћено аутоматски, каже министар финансија Синиша Мали и наводи да се остали који желе да им се исплати та помоћ могу пријавити од 15. маја до 5. јуна.

Како изгледа процедура за добијање 100 евра помоћи

Министар Синиша Мали објаснио је, на конференцији за новинаре, да ће 100 евра бити аутоматски исплаћено пензионерима и онима који примају новчану социјалну помоћ и она ће почети 15. маја. Сви други пунолетни грађани који желе тај новац, могу да се пријаве на два начина.

Један је преко портала Управе за трезор, односно преко интернета, или кол центра.

"Сама процедура је веома једноставна, не захтева више од једног минута вашег ангажмана. На два начина могу да се пријаве. У оба случаја остављате три, односно четири податка, име и презиме, ЈМБГ, број личне карте и бирате банку у коју желите да вам се уплати новац", рекао је Мали.

Ако грађанин има рачун у банци, новац ће му на тај рачун бити исплаћен, а ако нема, треба само да се изјасни у коју банку жели да му се новац уплати на наменски рачун, објаснио је Мали.

Очекује се да ће већина користити онлајн начин пријаве, јер то захтева минут времена, а за оне који ће користити телефонски приступ, Мали је објаснио да ће позивом на тај број грађани издиктирати своје податке.

"Систем аутоматски памти вашу поруку и имаћете опцију 2 и 3. Опција 2 ће бити уколико желите да разговарате са оператером да вам потврди да ли сте регистровани или нисте, а опција 3 уколико имате рекламацију", објаснио је Мали.

Због таквог система, каже Мали, не очекује никакве проблеме, јер је држава добро спремна да реализује оно што је обећала. 

Навео је да већ недељама траје кампања појединих тајкуна да не треба сви да добију по 100 евра, наводе да то није праведно да добију сви.

"Ко жели, добија. Они који не желе, немају потребу за тим, не треба да се пријављују", каже Мали и додаје да ће до 15. и 20. јуна исплата бити у потпуности завршена. 

Велико интересовање за мере државе

Министар финансија је навео да се преко портала Пореске управе до сада за исплату три минималца пријавило 183.000 предузећа, да је Фонду за развој стигло више од 1.000 захтева за повољне кредите и 80 одсто клијената пословних банака тренутно преговара у оквиру гарантне схеме.

НСЗ: До сада 5.804 грађана тражило накнаду

За остваривање новчане накнаде за случај незапослености у последњих месец дана Националној служби за запошљавање пријавило се 5.804 грађана, рекао је министар Синиша Мали и додао да и много развијеније земље од Србије имају већи број оних који су у новонасталним околностима остали без посла.

Мали је навео да је држава успела одговорним мерама и у правом тренутку у томе да се задржи достигнути ниво запослености и томе да сачува што већи број радних места, и помогне предузећима којима је помоћ потребна.

Помоћ државе од 30.000 динара за покривање минималних зарада не односи се на ангажоване раднике на привременим и повременим пословима (ПП), али министар Мали каже да ће покушати да види на који начин евентуално држава може и тим грађанима да помогне.

"Оно што је мени важно јесте да се преко портала Пореске управе пријавило 183.000 предузећа, то је велики одзив, што значи да смо погодили суштину проблема и да ћемо одржати ниво запослености", поручио је Мали.

Фонд за развој је на прошлој, првој, седници, каже Мали, одобрио 25 захтева предузећа за повољне кредите у износу од 800 милиона динара.

Додаје да је данас одржана још једна седница Фонда за развој и да ће на њој бити одобрено још захтева.

"Њима је стигло више од 1.000 захтева и ту смо погодили суштину проблема. Да подсетимо, то су кредити од један одсто каматне стопе у динарима на три године са грејс периодом од девет до 12 месеци. То је јефтин новац који држава нуди и већ је у оптицају", рекао је Мали.

Истиче и да се за гарантну шему код пословних банака јавило 80 одсто њихових клијената, односно, микро, малих и средњих предузећа.

Коментара: 0


#   Министарство финансија   Влада Републике Србије   новчана помоћ   Синиша Мали   Коронавирус
@Vlada_SR @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима